Verksamheten har nyligen beviljats ett bidrag på 50 000 kronor av socialnämnden för innevarande år. Representanter för föreningen skriver att de kommer att fokusera mer på hedersrelaterat våld samt information till unga tjejer om den våldsutveckling som sker i ungdomsrelationer.
Kvinnojouren Vändela, som nu är inne på sitt 35:e verksamhetsår, har sedan den 1 januari i år även en tjejjour med egen hemsida och tre timmars chatt en gång i veckan.
Upplevelsen från Vändelas sida är att den psykiska ohälsan har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren:
– Framför allt unga tjejer upplever högre prestationskrav, känner sig ensamma och otillräckliga och lider av ångest. För många är det svårt att prata om psykisk ohälsa och att be om hjälp.
Som vi tidigare berättat, fick Vändela färre samtal under förra året än vad jouren brukar få. Kvinnojourens teori var att det berodde på att coronapandemin har gjort det svårare för drabbade kvinnor att söka hjälp. De har helt enkelt varit mer påpassade, när de flesta har tillbringat mer tid hemma.
Sammanlagt ett 30-tal kvinnor, plus barn, sökte hjälp hos kvinnojouren under 2020. Av dem har det varit åtta kvinnor och fem barn som har bott i jourlägenheten under en kortare eller längre period.
Tio kvinnor är aktiva i Vändela, som har telefontid för joursamtal varje kväll under tre timmar. Övrig tid kan den som vill ha hjälp lämna meddelande på en telefonsvarare och sedan bli uppringd.