Det var den 22 oktober som TT-Lines passagerarfärja Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten i Blekinge. Under veckan som följde efter grundstötningen har Sara Stenbeck från Loftahammar varit en av alla som jobbat i området för att minimera skadorna efter oljeutsläppet.
Hur ser det ut på platsen?
– Helt fruktansvärt. Det var mycket värre än jag kunde tänka mig, innan jag åkte ner, säger hon.
Hon berättar att det är en sträcka på en hel mil som har påverkats av oljeläckaget. Det är ett område med höga naturvärden, bland annat naturreservatet Spraglehall. Ett stort antal djur och fåglar har dött eller skadats av oljan.
Men Sara tänker inte bara på fåglarna.
– Fåglarna ser man ju, men man tänker mycket på vad som händer med naturen i stort, med mikrolivet och den biologiska mångfalden.
Samtidigt betonar hon hur viktigt det är i ett sådant här läge att fokusera på vad man kan göra för att förbättra läget.
– Annars blir man bara jätteledsen.
Sara Stenbeck var biträdande insatsledare i samband med oljeläckaget från fartyget Makassar Highway, som gick på grund vid Flatvarp, Loftahammar, sommaren 2018. Men då blev inte skadorna på naturen så stora som nu. Mellan tio och 15 oljeskadade fåglar var allt som hittades, mot hundratals i den här olyckan.
För ett och ett halvt år sedan gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut med en förfrågan om vilka som kunde tänka sig att jobba med den här typen av katastrofer i framtiden, och Sara uppgav att hon ville det.
Nu är hon en av ett 30-tal personer i MSB:s reserv, redo att rycka in vid sådana här tillfällen.
– Efter att jag var med i Flatvarp, väckte det mitt intresse. Om man kan hjälpa till med något, vill jag gärna göra det, säger hon.
Vid saneringen efter oljeutsläppet i Blekinge har Sara haft en arbetsledande roll och bland annat haft hand om utbildning.
– Jag har inte burit olja i hinkar, utan har försökt att organisera skadeplatsen och saneringsarbetet, säger hon.
Hon beskriver det som ett "meningsfullt arbete med olja i en totalt meningslös miljökatastrof". Det har varit en lång arbetsvecka, med jobb från tidig morgon till sen kväll.
Nu ska hon få lite höstlovssemester. Men hon åker gärna tillbaka igen, om det skulle behövas.
– Det är ju inte roligt, men om det ändå händer elände, är det kul att få vara med och förbättra läget, säger hon.