Sant och falskt i Da Vinci-koden

Olof Söderberg, som är präst i Vimmerby och Pelarne, kom till Gamleby församlingshem för att äta lördagsfrukost och reda ut begreppen i Dan Browns roman Da Vinci-koden.

Lördagsfrukost. På vårens sista lördagsfrukost i Gamleby församlingshem berättade Vimmerbyprästen Olof Söderberg om sanningar och lögner i Dan Browns Da Vinci-koden.Foto: Anna Persdotter

Lördagsfrukost. På vårens sista lördagsfrukost i Gamleby församlingshem berättade Vimmerbyprästen Olof Söderberg om sanningar och lögner i Dan Browns Da Vinci-koden.Foto: Anna Persdotter

Foto:

Västervik2007-03-19 00:25
Den har, sedan den kom ut 2004, fått mycket uppmärksamhet och orsakat en hel del debatt. Särskilt med tanke på bokens något kontroversiella idéer angående kristendomen och Jesus liv.
- Jag tycker det här är en bra bok, en spännande deckare, men jag har upplevt att många har tagit den som något mer än en deckare, säger Olof Söderberg.
- Gör den anspråk på att vara ett inlägg i en kyrkodebatt så är den illa ute.
Även om det i början av boken står att de fakta som finns med i boken är riktiga och sanna visar Olof Söderberg att informationen man får i boken är vinklad åt ett visst håll och en del är rent felaktig.
- Ibland har författaren valt komponenter som är övertydliga för att berätta en iögonfallande historia, säger Olof Söderberg.

Att en konspiration från konservativa kristna skulle ha sett till att fakta om Jesus liv, till exempel att han var gift och hade barn, utelämnades ur bibeln tror han inte på.
- Det finns mycket vetenskaplig forskning om den tiden som bibeln blev till och massor av skrifter om Jesus. Det pågick debatter i flera hundra år om vilka som skulle vara med i en bibel och den första är skriven år 180. Redan där finns de fyra evangelierna, apostlagärningarna och de flesta av de bibliska breven med, säger han.
I boken påstås det också att det var kejsar Konstantin som, vid kyrkomötet i Nicea år 325 uteslöt de delar som gjorde Jesus mänskligare och upphöjde honom till en gud.
- Det här stämmer inte alls. De flesta skrifterna där Jesus omnämns som guds son är skrivna före år 100, säger Olof Söderberg.

Han tar även upp frågan om det hemliga sällskapet Prieuré de Sion, som sägs ha till uppgift att bevara hemligheten om den heliga graal.
- Det här sällskapet är ett påhitt av fransmannen Pierre Plantard, som på 1950-talet ville bevisa att han var släkt med kungahuset, som i sin tur skulle vara ättlingar till Jesus och Maria Magdalena. Han förfalskade till och med dokument, som han fick registrerade som äkta, säger Olof Söderberg.
Förfalskaren har sedan erkänt och allt har avskrivits som ett påhitt, utom av tre engelsmän som skrev en bok där de påstod att Jesus ättlingar hade gett upphov till det merovingiska kungahuset som styrde frankerriket 447 - 751. Det sägs vara den här boken som gav Dan Brown inspirationen till att skriva Da Vinci-koden.

Men varför blev det då en sådan uppståndelse i Vatikanen när boken kom ut, om det finns bevis på att Dan Brown har fel?
Idén att Jesus enbart skulle vara människa, må vara en ovanlig människa, men ändå bara människa, tror Olof Söderberg skulle ha en förödande effekt på Kristendomen om den var sann.
- Det tog flera 100 år för kyrkan att hitta formuleringar för sina läror och det här skulle innebära att vi skulle få börja om från början.
- Dessutom tror jag att Vatikanen reagerade så starkt eftersom boken hade ett sådant stort genomslag. De var tvungna att slå tillbaka. Och så berodde det nog även delvis på att det är den katolska kyrkan som är boven i boken.

Även om Olof Söderberg har invändningar mot att använda boken i en debatt om kyrkan tycker han ändå den har ett stort läsvärde.
- Jag tycker det är en jättebra bok, om man läser den som en deckare, säger han.
Dessutom tycker han det är positivt att den har fått folk att tänka efter.
- Det finns ju en del spännande påståenden i den. De flesta håller inte, men de kan ändå väcka en tanke. Jag tycker inte att man bara ska ta emot de budskap kyrkan ger, utan tänka efter själv. Om man sedan kommer till samma slutsats så kanske det betyder att det ligger någonting i det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om