Sänkt pris på krogmaten - men inte för drinkarna

Den nya krogmomsen införs nästa år. Billigare matpriser? Ja, hos många. Billigare drinkar? Nej! - Restaurangbranschen är hårt pressad, så sänkningen av momsen är verkligen välkommen, säger Jonas Settlin på Saltmagasinet.

Billigare lunch när krogmomsen sänks? Mindre troligt, däremot säger flera krögare att det blir billigare på kvällsmatsedeln.Foto: Anders Steiner

Billigare lunch när krogmomsen sänks? Mindre troligt, däremot säger flera krögare att det blir billigare på kvällsmatsedeln.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-12-16 00:00

Fram till årsskiftet gäller de gamla reglerna, tolv procent moms på take-away-mat och 25 procent för mat som serveras inne på restaurangen. Detta har lett till en hel del skattefusk. Mat som serveras inne stämplas med halva momsen. Att många krögare fuskar med momssatserna är välkänt hos skatteverket, och att det förkommer även i Västervik visar den undersökning som VT gjort.

Från och med nästa år blir momsen enhetlig, tolv procent på alla mat, vilket gör att momsfusket elimineras. Däremot kvarstår den högre momsen på alkoholdrycker.

- Många tror att drinkarna och ölen blir billigare, men så är inte fallet, säger Jonas Settlin.

Han välkomnar den nya lägre momsen, en rättvis åtgärd, menar han.

- När den högre momssatsen infördes ledde det till närmare 7 000 förlorade jobb. Man kan ju bara hoppas att en del kommer tillbaka. Vi kommer själva att behöva nyanställa.

Enligt Jonas Settlin har 80 av 100 restauranger har lagts ner den senaste femårsperioden. De 100 bästa restaurangerna har en lönsamhet på bara tre procent.

Han har redan en strategi för hur man ska handskas med de fem olika verksamheter man bedriver inom Saltmagasinet.

- Vi har valt att satsa på Västervik, vi trivs här och känner drivkraften att utvecklas. Med den sänkta momsen kan vi öka öppettiderna, och med det så behöver vi också nyanställa eller göra om deltidstjänster till heltid.

Priserna på krogmaten kommer också att sänkas.

- Våra gäster ska märka att det blir billigare.

Däremot blir det ingen prissänkning på lunchmaten.

- Där finns tyvärr inga marginaler för en sänkning, säger Jonas Settlin.

Liknande tongångar kommer från Lars-Göran Carlsson på Stadshotellet.

- Vi kommer att justera priserna på á la carte i restaurangen, det är en förtroendefråga gentemot våra gäster. Däremot finns det ingen möjlighet att sänka priset på lunchen, den är redan subventionerad.

Bägge är odelat positiva till momssänkningen.

- Äntligen görs det något för vår hårt pressade bransch, som samtidigt är den mest granskade i jämförelse med andra länder. Ingen annanstans har man kassan uppkopplad direkt till skatteverket.

Men är inte det bra?
- Ja, det gör att man skiljer ut seriösa från oseriösa restauranger, och det är givetvis bra för hela branschen, säger Jonas Settlin.

Nya momsen

Momsen på restauranger sänks från årsskiftet från 25 till 12 procent. Sänkningen gäller inte alkohol.

Om det leder till att även priset på en lunch sänks, skulle en lunch som i dag kostar 75 kronor i stället kosta 68 kronor efter nyår.

Kostnaden för staten är 5,4 miljarder kronor första året. Staten räknar med att kostnaden i stället blir 3,6 miljarder med förväntad ökad sysselsättning och minskade utbetalningar från a-kassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om