Fram till årsskiftet gäller de gamla reglerna, tolv procent moms på take-away-mat och 25 procent för mat som serveras inne på restaurangen. Detta har lett till en hel del skattefusk. Mat som serveras inne stämplas med halva momsen. Att många krögare fuskar med momssatserna är välkänt hos skatteverket, och att det förkommer även i Västervik visar den undersökning som VT gjort.
Från och med nästa år blir momsen enhetlig, tolv procent på alla mat, vilket gör att momsfusket elimineras. Däremot kvarstår den högre momsen på alkoholdrycker.
- Många tror att drinkarna och ölen blir billigare, men så är inte fallet, säger Jonas Settlin.
Han välkomnar den nya lägre momsen, en rättvis åtgärd, menar han.
- När den högre momssatsen infördes ledde det till närmare 7 000 förlorade jobb. Man kan ju bara hoppas att en del kommer tillbaka. Vi kommer själva att behöva nyanställa.
Enligt Jonas Settlin har 80 av 100 restauranger har lagts ner den senaste femårsperioden. De 100 bästa restaurangerna har en lönsamhet på bara tre procent.
Han har redan en strategi för hur man ska handskas med de fem olika verksamheter man bedriver inom Saltmagasinet.
- Vi har valt att satsa på Västervik, vi trivs här och känner drivkraften att utvecklas. Med den sänkta momsen kan vi öka öppettiderna, och med det så behöver vi också nyanställa eller göra om deltidstjänster till heltid.
Priserna på krogmaten kommer också att sänkas.
- Våra gäster ska märka att det blir billigare.
Däremot blir det ingen prissänkning på lunchmaten.
- Där finns tyvärr inga marginaler för en sänkning, säger Jonas Settlin.
Liknande tongångar kommer från Lars-Göran Carlsson på Stadshotellet.
- Vi kommer att justera priserna på á la carte i restaurangen, det är en förtroendefråga gentemot våra gäster. Däremot finns det ingen möjlighet att sänka priset på lunchen, den är redan subventionerad.
Bägge är odelat positiva till momssänkningen.
- Äntligen görs det något för vår hårt pressade bransch, som samtidigt är den mest granskade i jämförelse med andra länder. Ingen annanstans har man kassan uppkopplad direkt till skatteverket.
Men är inte det bra?
- Ja, det gör att man skiljer ut seriösa från oseriösa restauranger, och det är givetvis bra för hela branschen, säger Jonas Settlin.