Samverkan ska göra att människor inte kommer i kläm

Arbetsförmedlingens mål är alltid att alla de som kliver in genom deras dörr ska få arbete. Sandra Möller, som VT skrev om i går, bedömer själv att hon inte kan arbeta medan Försäkringskassan säger annorlunda. Nu står hon utan ekonomisk ersättning, men sådana här situationer ska egentligen inte kunna uppkomma.

Lars Lowén

Lars Lowén

Foto:

Västervik2006-01-27 00:25
För att undvika att personer, i likhet med Sandra Möller, ska hamna mellan stolarna och slussas mellan olika myndigheter finns samverkan mellan de olika instanser som de kommer i kontakt med. Beroende på det specifika fallet kan det vara representanter för arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialtjänst, läkare och arbetsgivare. Sådana möten hålls både med och utan klienten för att man ska komma fram till det bästa sättet att rehabilitera personen i arbete.

Att det trots allt händer att någon hamnar mellan stolarna kan bero på att de berörda parterna har olika uppfattning. Precis som i fallet med Sandra Möller då Försäkringskassan bedömt att hon är arbetsför, medan hon själv inte känner det så och därför har sagt just det till arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen har då en skyldighet att underrätta a-kassan. Det har i sin tur lett till att Sandra Möller inte varit berättigad till någon ekonomisk ersättning från något håll.
- Vi lyssnar på den arbetssökande och hör vad de har för uppfattning om sin arbetsförmåga, säger Lars Lowén, tillförordnad chef för arbetsförmedlingen i Västervik.
Personens arbetsförmåga bedöms dels utifrån egen utsago, dels från uppgifter som arbetsförmedlingen inhämtar från annat håll, till exempel från läkare. Förmågan testas också genom arbetsprövning i flera steg, dels hos Arbetscentrum rehab, dels ute hos arbetsgivare. Tanken är att personen efter hand ska kunna trappa upp till att arbeta så mycket som hon och Försäkringskassan bedömer är möjligt.

- Det är inte alldeles enkelt i dag att få ut människor som har något arbetshinder i arbetslivet. Det är inte så att arbetsgivarna står i kö . . . I dag hade jag en person som sa att "när jag berättade om mina problem var jag inte intressant längre", säger Lars Lowén.

Vilka krav ställer ni på de arbetssökande?
- Det är alltid relativt, ett arbetshinder är alltid i förhållande till det arbete som ska utföras. Utifrån de yrken man har jobbat med tidigare måste man kunna tänka sig nya yrken och det måste vara reellt genomförbart.
Finns det de som inte kan jobba?
- Jo, det gör det. Det förekommer då och då att personer inte har någon arbetsförmåga alls, men det är mycket mycket sällsynt att de kommer hit över huvud taget.
- Det är fritt fram för alla att vara inskrivna här, men det är inte alla som har rätt till a-kassa. Det är där vi har en skärningspunkt: Är de här människorna tillräckligt arbetsföra för att uppbära den här ersättningen?
På den punkten kan de olika instanserna alltså göra olika bedömningar men för att undvika detta samarbetar man alltså.

Elisabeth Johansson som är tillförordnad chef för kommunens individ- och familjeomsorg säger att man inte räknat hur många det är som hamnar utanför försäkringssystemet.
- Men vi har mött människor som har hamnat i den här situationen. Det är ju alltid tragiskt.
Hon tycker dock att den samverkan som finns fungerar bra då handläggare i enskilda fall träffas för att reda ut problemen.
- Men för en del återstår inget annat än att bevilja försörjningsstöd. Vi måste rätt snabbt ta ställning till om man ska ha försörjningsstöd - man kan inte lämna en människa utan försörjning.
Inom en tvåveckorsperiod måste socialtjänsten ta beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om