Ordförande Göran Andersson förklarade att under våren hade föreningen haft besök av en föreläsare som presenterade Junis (IOGT-NTO:s Juniorförbund) kommunenkät ”Vad gör kommuner för barn som växer upp i missbruksmiljö?” från 2016.
– Efter föreläsningen föddes tanken om en uppföljning lokalt. Vi har bjudit in olika instanser i kommunen, föreningar, politiker och allmänt intresserade för ett samtal kring detta viktiga ämne, säger Göran Andersson.
Utöver de personer som representerade kommun, polis och föreningar var det ett tiotal personer som samlats i IOGT:s lokal i Gunnebo. Göran Andersson inledde med att vända sig till kommunens familjeenhet och be dem berätta om sin verksamhet.
– Det stöd som vi ger ser väldigt olika ut beroende på hur situationen ser ut för barnen och familjerna, säger Mariette Boman från Familjeenheten.
Det finns flera olika stödgrupper där barnen sätts i centrum. Familjeenhetens KLARA-grupper är väl etablerade och kända efter att ha funnits i ett tiotal år. Det finns grupper för barn till föräldrar med psykisk ohälsa, barn som lever i familjer med missbruk, de som bevittnat våld och övergrepp.
Mariette Boman berättade också att de är ute och informerar på skolor och förskolor samt deltar i föräldragrupper.
När VT:s utsända lämnade samtalskvällen rörde sig diskussionen sig mot orosanmälan. Inga-Lena Josefsson från Rädda Barnen sade att skyddet för barn har stärkts upp och att de är i sitt arbete skyldiga att göra orosanmälan till kommunen om de ser att ett barn far illa.