Sämre service drabbar gamla

Den 1 juli i år slutade posten i Överum att bistå de boende med kontantärenden. För Gösta Ljungblad som snart fyller 90 år får avvecklingen av Svensk Kassaservice stora konsekvenser.

Gösta Ljungblad i Överum är upprörd över postens indragna tjänster. Nu är han orolig för hur han ska klara av att sköta sina bankärenden.

Gösta Ljungblad i Överum är upprörd över postens indragna tjänster. Nu är han orolig för hur han ska klara av att sköta sina bankärenden.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-07-12 00:06
Gösta Ljungblad är snart 90 år och beroende av hjälp från anhöriga, hemtjänst och Posten. Fram till nu har han med Postens hjälp gjort kontantuttag för köp av mat och andra nödvändiga varor varje månad. På grund av Svensk Kassaservices avveckling är det nu slut med kontanthantering från Postens sida. Från och med den 1 juli i år utför inte längre stadsbrevbärarna tillhörande Gamlebydistriktet bankärenden. Det var efter nedläggningen av Svensk Kassaservices kontor i Överum, som de boende erbjöds att göra kontantärenden hos brevbärarna.- Den liknar ungefär den tjänsten som lantbrevbärarna utför hos dem som bor på landet. I Överum var man tvungen att kontakta brevbärarkontoret i förväg föra att få hjälp, säger Allan Karlsson, leveransområdeschef, Jönköpings leveransområde där även Västerviks kommun ingår.Vidare säger Allan Karlsson att få personer kommer att beröras av avvecklingen men att han har förståelse för att de som drabbas får stora svårigheter att lösa de ärenden som tidigare har skötts via Posten.För Gösta Ljungblad kom beslutet som en chock.- För någon dag sedan sa brevbäraren att nu är det sista gången som vi kan hjälpa till med att ta ut pengar, jag blev förbannad. Sen tänkte jag: vad ska jag göra nu?Den 1 december drabbas ännu flera av Svensk Kassaservices nedläggning. Då slutar även Sveriges lantbrevbärare att utföra bankärenden. Skälet till avvecklingen är att det har varit mindre än en procent av Sveriges befolkning som använt sig av Svensk Kassaservices betaltjänster. Många av dem tros vara äldre personer på landsbygden. Hur de ska kunna lösa sina kontantärenden i fortsättningen har Allan Karlsson svårt att svara på.- Dessa personer kommer i fortsättningen att få vända sig till bankkontor, telefonbank eller Internet för att lösa betalärenden. Hur kan jag inte svara på men många har ju anhöriga som kan hjälpa till eller så kanske man kan besöka en bank.För Gösta Ljungblad blir det svårt eftersom närmaste bank ligger i Gamleby och Internet har han inte tillgång till.- Att få pengar från Posten kändes tryggt. Jag vet hur det gick till. Att få ut pengar med hjälp av telefonen känns konstigt och Internet har jag inte. Jag har visserligen rätt till färdtjänst men jag har ont i ett knä och om man ska ta sig in och ut på banken tar det en hel dag. Det orkar jag inte med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om