Här är fyra av frågorna som dominerade kvällen:
1) Plastavfallet
Mariann Gustafsson (V) ställde flera frågor om vad som händer med plastavfallet när det samlats in. Hon menar att det bara är 20 procent av plasten som kan återvinnas, och att mycket av plasten hamnar på stränder i Afrika och Asien.
– Är det inte bättre att jag slänger plasten i soporna så att den eldas upp och blir till värme, om den inte kan återvinnas? frågade hon.
Bo Jonsson, styrelseordförande för Västervik Miljö- och Energi AB (C), svarade att Västerviks plast skickas till Svensk Plaståtervinning i Motala och Swerec i Bredaryd.
– Det mest effektiva sättet att minska plastavfall är att minska mängden plast som produceras, sa han.
– I städerna är problemet plats, inte plast – det är dyrt att anlägga återvinning där marken redan är trångbodd. Den bästa plasten är den som inte används, tillade miljöpartiets Akko Karlsson (MP).
2) VA-taxan
Politikerna kom överens om att skjuta upp införandet av den nya VA-taxan till 1 juni 2022, som jobbats fram av VME. Maud Ärlebrant (KD) saknade en förklaring till hur den nya taxan – med en större fast avgift och en lägre rörlig avgift – faktiskt kommer att påverka hushåll och företagare. Miljöpartiets Akko Karlsson (MP) bistod senare med ett förtydligande:
– Volymen pengar in i bolaget kommer bli detsamma. Enskilda hushåll kommer få det billigare, men de som bor i hyresrätter och bostadsrätter kommer få det lite dyrare. Det kan även påverka hyran, sa Karlsson.
3) Handlingsplan mot självmord
Det verkar inte bli någon lokal handlingsplan mot självmord, med hänvisning till att kommunen redan använder sig av två punkter från regionens handlingsplan.
– Västervik är inte uselt... Men att ta sig an två av tio punkter är inte superbra, sa Ärlebrant (KD) som lämnat in motionen.
Mariann Gustafsson (V) ställde frågan:
– Jag fattar inte vad problemet är. Vi har massor av handlingsplaner, är hyllan full nu?
Motionen återremitterades, för att ge svar på hur många som faktiskt fått ta del av de satsningar som anammats av regionens plan.
4) Lärarluncherna
Att lärarnas status behövde höjas var det inte någon som sa emot, men några gratis pedagogiska måltider blir det inte. Däremot fick Jacob Hoffsten (SVP) ett visst gehör för sin motion, och inför nästa budget ska politikerna se över vilken modell som ska användas för att bekosta pedagogiska måltider.