Våld mot kvinnor är globalt sett ett lika stort hälsoproblem som trafikolyckor, krig och malaria tillsammans. Den uppgiften från Världsbanken hittade Karin Alfredsson 2010 när hon skulle skriva efterordet till sin då senaste roman. Det som gjorde henne mest upprörd var att vi aldrig pratar om våldet mot kvinnor.
– Det är ett av världens stora globala hälsoproblem, varför finns det ingen global fond för att stoppa det? Våld mot kvinnor är det ingen som pratar om.
Varför är det så då tror du?
– För att det är så känsligt. Att prata om det är att peka ut män men också system.
Som en reaktion på uppgifterna från Världsbanken startade Karin Alfredsson, journalisten Kerstin Weigl och bildjournalisten Linda Forsell projektet "Cause of death: Woman" och har sedan projektet startade rest i tio olika länder för att dokumentera våldet mot kvinnor. Karin säger att även om tillvägagångssätten kan skilja sig åt så grundar sig problemet i samma sak.
– Man skyller ofta på religion och traditioner, på missbruk och fulla män, allt möjligt. Men vi hävdar att det är samma grundorsak, nämligen ett behov av att kontrollera kvinnor och framför allt kvinnors sexualitet.
1979 skrev Karin Alfredsson boken "Den man älskar agar man?" om kvinnojoursrörelsen i Sverige. Sedan dess har hon jobbat med alla möjliga kvinnofrågor, bland annat kvinnligt ledarskap och mentorsprogram för kvinnliga chefer. Men det är våldsfrågan som alltid har kommit tillbaka.
"Cause of death: Woman" berättar om dödade kvinnor, överlevare och förändrare och på internationella kvinnodagen kommer Karin till Mejeriet i Västervik för att föreläsa om projektet. De dödade kvinnorna är tio stycken, en från varje land och deras historier är väldigt olika varandra. I ett fall handlar det om ett hedersmord, i ett fall om en collagestudent som sköts av sin före detta pojkvän. Men Karin säger att det är överlevarna och förändrarna som är viktigast, de som hela tiden jobbar med att motverka våldet.
– Det är allt från poliser till kvinnojourer. Vi träffade advokater i Pakistan som var skittuffa och vi träffade socialtjänsten i Helsingborg.
Hur kreddigt är det att som journalist skriva om våld mot kvinnor?
– Såg du inte vem som fick Stora journalistpriset förra året? Kerstin Weigl på Aftonbladet för granskningen av det dödliga våldet mot kvinnor i Sverige. Så jag tror att det är hopp om livet.