"Samhället fungerar inte på ett sunt sätt"

Hon blev både årets miljöjournalist och årets berättare 2007. Uppmärksamheten kring Isabella Lövins bok "Tyst hav - jakten på den sista matfisken" har varit enorm. I kväll föreläser hon på Källviks brunns galleri.

Foto:

Västervik2008-08-02 00:06
Det var ett pressmeddelande från Fiskeriverket som väckte Isabella Lövins intresse för fiske på allvar. Då, för fem år sedan, hade hon inte en tanke på att hennes faktainsamlande om fisket skulle bli en bok.När boken väl kom ut fick den långt mer uppmärksamhet än vad hon kunde drömma om.- Men ärligt talat hoppades jag förstås, och nu tycker jag att skandalen har fått den uppmärksamhet den förtjänar. När jag höll på med researchen var jag ett "uppdrag granskning" på spåret om dagen.Problemet som Isabella Lövin tar upp är överfiskningen. Pressmeddelandet som väckte hennes intresse handlade om att nytillskottet av glasål hade minskat med 99 procent under de senaste 20 åren. Och trots den dramatiska minskningen av ålyngel ville inte Fiskeriverket införa ett ålfiskestopp, det skulle drabba de svenska fiskarna onödigt hårt, ansåg myndigheten.Isabella Lövin blev chockad och trodde att hon måste ha läst fel, men så var inte fallet.Att det blev just en bok om utfiskningen var en ren slump. - Jag visste knappt hur en torsk såg ut. Fisken var en fyrkant som låg på tallriken, inget mer. Faktainsamlandet har varit en fantastisk läroprocess för mig.Hon växte upp på landet i södra Dalarna, trivdes att vara ute i naturen och tyckte om djur. Miljöintresset väcktes i 20-årsåldern då hon läste boken "Entropi - en ny världsbild" av Jeremy Rifkin.- Där stod det att all utvinning av energi är oåterkallelig och det gjorde mig rädd. Vi köper en massa prylar som går sönder och som hamnar på tippen. Jag fick en stark upplevelse av att det samhälle vi lever i fungerar inte på ett sunt sätt och den känslan har jag burit med mig sen dess.Isabella Lövin är utbildad radiojournalist och har under åren jobbat som både kultur- och miljöjournalist. Hon brinner för planeten vi bor på och är bekymrad över hur vi människor behandlar varandra och jorden.- För att komma tillrätta med alla miljöproblem måste vi ställa oss frågan vad välstånd är. För mig är det tid, gemenskap, frisk natur, kultur och ha kul. Konsumtion har inget som helst med välstånd att göra, trots det är 90 procent av samhället inriktat på det.När VT frågar Isabella Lövin om vad hon skulle göra om hon var allsmäktig för en dag, tänker hon efter innan hon svarar.- En dag räcker visserligen inte, men jag skulle pytsa in väldigt mycket pengar och resurser för att starta upp utvinningen av solenergi. Det räcker med solenergi från någon procent av Saharas yta för att tillfredsställa hela jordens energibehov. Energifrågan är den absolut viktigaste framtidsfrågan.Isabella Lövin menar att vi måste gå över till användning av förnyelsebara energikällor som sol, vind och vatten, men så länge bensindrivna bilar är normalt lär det inte hända. - Det krävs nån slags brytpunkt och jag tror faktiskt att vi är nära den nu.
Isabella Lövin
Ålder: 45 år.Bor: Nacka.Familj: Barnen Ester och Gunnar.Gör: Journalist, författare och redaktör.Aktuell med: Föreläser på Källviks brunns galleri i Källvik i kväll.Fritid: Laga mat, vara ute i naturen, läsa, älskar att gå på konstmuseum.Motto: Hellre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge.Bok som haft betydelse för karriären: Jeremy Rifkins Entropi - en ny världsbild.Utmärkelser i urval: Stora Journalistpriset 2007 i kategorin Årets berättare, Årets Miljöjournalist 2007, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta förtjänstecken i guld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om