Saltmagasinet lagar ekologiskt

Ekologiskt lamm, mjölk och mjöl. Restaurangen Saltmagasinet i Västervik använder flera olika KRAV-märkta produkter. Och den "gröna" maten ska inte påverka priset.

Henrik Arkåsens Saltmagasinet är en av få restauranger i länet som serverar KRAV-märkt mat.Foto: Ellen Kindstrand

Henrik Arkåsens Saltmagasinet är en av få restauranger i länet som serverar KRAV-märkt mat.Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-06-27 00:07
Saltmagasinet är en av få restauranger i länet som serverar KRAV-märkt mat. Restaurangen har KRAV-registrerat ett 15-tal livsmedel; framför allt mejeri och mjölprodukter, samt gryn kaffe och te. Många råvaror är även lokalproducerade. Men Saltmagasinets ägare utlovar oförändrade måltidspriser i menyn- Sätter man ihop en rätt som är till 100 procent KRAV, blir det mycket dyrare för den som kommer hit. Men genom att blanda konventionella livsmedel med ekologiska kan vi hålla nere priserna, säger Henrik Arkåsen, som också berättar att han däremot har ambitionen att KRAV-certifiera det bageri som Saltmagasinet beräknar att kunna öppna på Kulbacken i vinter.Idén till KRAV-märkt mat föddes förra året när man diskuterade det faktum att restaurangens kolsyrade vatten transporterades långväga ifrån till Västervik. - Västervik har ett av Sveriges bästa kranvatten. Så vi skaffade en filtreringsanläggning. Nu filtrerar och kolsyrar vi kranvatten. Utifrån den förändringen tog man miljötänkandet ett steg längre.- Vi insåg att det varken är svårt eller dyrt att KRAV-registrera. - Sen ska man inte sticka under stol med att många vet vad KRAV-symbolen står för. Folk vet att KRAV är bättre än konventionell produktion.
KRAV
En restaurang kan registrera KRAV-godkända livsmedel hos ett certifieringsbolag.Ett eller flera livsmedel byts då ut helt och hållet till KRAV-godkända motsvarigheter.En KRAV-certifierad restaurang ska servera minst en KRAV-godkänd rätt per vecka. En KRAV-godkänd rätt ska innehålla 100 procent KRAV-godkända råvaror.Källa: www.krav.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om