Sälskrämmor kan bli ett effektivt vapen
Fågelskrämmor känner alla till att de finns. Men sälskrämmor är lite mer obekanta. Det finns sådana och två används i vår skärgård.
Inte stor. En sälskrämma som sänks ner under vattnet är inte större än den här som vi kan kalla för en attrapp.
Foto:
Göte Hjalmarsson vid Gränsö kanal är skärgårdsfiskare sedan många år och har även han haft problem med att sälen äter upp fångsten. Och i bland även förstör redskapen.
- Vem vill gå till jobbet utan att få lön. Många gånger har det känts hopplöst att gå ut och tro att man skall hämta en fångst som sälen redan ätit upp. Sälen har nästan tagit död på kustfisket.
Nu har det blivit tillåtet att skjuta ett visst antal sälar men det är åtgärder som inte räcker enligt dem som aktivt sysslar med skärgårdsfiske.
Många försök har gjorts för att finna metoder som skrämmer bort sälar från fiskredskapen med ljud som skickas ut under vattenytan.
- Enkelt uttryckt så är det ljudnivåer likt en syrsa och något högre, säger Göte Hjalmarsson. Men som sagt så finns det faktiskt sälar som är döva och så lär sig sälar ganska så fort vad som händer. Ljudsignalerna kan till och med bli ett lockbete.
Försöket med sälskrämmor pågår dock och kan förmodligen förfinas. Det är inte fiskarena själva som bekostar det hela utan det är myndigheterna som försöker hitta lösningar på sälproblemet.
- En anläggning kostar omkring 65 000 kronor.
En sälskrämma som sänder ut ljud under vattenytan måste naturligtvis ha en energikälla.
- Den jag har är kopplad via ledning till ett skåp på land så det är vanlig krafttillförsel. Skrämmor längre ut måste drivas med batterier som i sin tur måste bytas var och varannan dag.
En sälskrämma är inte stor och finns som sagt under vattnet. På ytan markeras den bara med en enkel boj. Elskåpet finns på land. På så skyddad plats som möjligt eftersom det redan har förekommit stölder och åverkan på andra platser i landet.
Sälen söker hela tiden nya jaktvatten.
- Jag har haft strömmingsskötar långt in i Gudingen men även där har sälen dykt upp. Gråsäl och vikare, säger Göte Hjalmarsson.
Snart är det dags för Göte att placera ut de stora ålbottengarnen och då är frågan om de får vara i fred.
- Det finns säl som även tycker om ål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!