Salmonellalarm på ännu en gård

De 1700 svinen kan klara sig. Det kan räcka med att utfodringsautomatiken saneras.

Västervik2003-07-05 06:00
Två av de totalt sex grisgårdar i norra Kalmar län som mottagit misstänkt salmonellasmittat foder väntar ännu på sina provresultat avseende smitta.
På torsdagen blev de två första analyserna klara. De visade att gården Lapserum var helt friskförklarad, medan Ottinge Säteri hade salmonellasmitta både bland svinen och i det foder som levererats från Lantmännens foderfabrik i Norrköping.
På fredagen blev analys nummer tre och fyra klara.
Ullevi Västergård i Gamleby friskförklaras där helt, medan man dessvärre har kunnat konstatera smitta i fodret på gården Öndal i Edsbruk.
- Däremot har vi inte funnit någon smitta alls bland djuren på Öndal, betonar länsveterinär Jörgen Wehre som säger att veterinärerna tagit en rad prover på gårdens samtliga svin.
De två resterande gårdarna, som ännu inte fått svar på sina salmonellaprover, är Valstadskolan i Gamleby samt Hyllela gård i Överum.
För gården Öndal kommer nu omgående en saneringsplan att upprättas, i samarbete med länsveterinären.
- Det primära blir att sanera gårdens utfodringsautomatik, säger Jörgen Wehre.
Till en början ska samtliga svin på Öndal betraktas som smittade, men om senare prover visar att djuren fortfarande inte bär på någon salmonellasmitta behövs ingen allmän slakt.
- Vi får hoppas att det ska klara sig med denna sanering, säger Andreas Rydén på Öndal. Han har omkring 1700 grisar i alla åldrar, i så kallad integrerad produktion. Från minsta kultingar till suggor och slaktsvin.
På Ullevi Västergård mottog man givetvis fredagens besked med lättnad:
- Nu kan vi åter köra på som vanligt med produktionen. Det är skönt, säger Ingrid Erlansson.
Även gårdar som ännu ej fått sina provsvar tillåts lämna svin till slakt, om man till exempel har akut platsbrist på gården.
- Dessa grisar slaktas då enligt speciella säkerhetsrutiner. Kropparna får inte hänga för tätt ihop och en rad salmonellaprover tas på de slaktade svinen, vilka därför måste hänga minst 4-6 dygn i kylrum innan bakterieodlingarna blir klara.
- Den långa tiden i kylrum plus andra extrakostnader som tillkommer gör dock att det blir billigare att avliva och destruera små grisar. Slaktvärdet är lägre än kostnaderna.
Under fredagen hölls ett krismöte i Linköping, där lantbrukare, massmedia med flera fick information från Lantmännen. jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), länsveterinärerna med flera.
En av de frågor som diskuterades mycket var vilken grad av ekonomisk kompensation drabbade gårdar kan påräkna.
- Vi är i en situation där ingen vet något och där ingen vill bli Svarte Petter, säger Kjell Larsson, mediakontakt hos Lantmännen i salmonellafrågor.
- Det viktigaste just nu är att allt görs enligt de regler och bestämmelser som finns. Jordbruksverket bestämmer exakt vad drabbade gårdar ska göra.
- Staten ersätter 70 procent av kostnaderna i samband med salmonella. Många lantbrukare har därutöver egna försäkringar.
- Vi är ett kooperativt företag, ägt av lantbrukarna själva. Vårt mål är att fortsätta möta kunderna även efter det här. Vi sätter en heder i att klara upp det här.
- De ekonomiska lösningarna kommer att bli individuellla. Fullständig kompensation blir det som vi tillsammans med kunden kommer fram tilll är skäligt, säger Kjell Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om