Salmonellakött i Västervik

Insjuknade efter att ha ätit kebabpizza. Prover tas på flera matställen.

Västervik2003-08-01 06:00
En person har insjuknat i salmonella efter att ha ätit kebabkött på en restaurang i Västervik. Upphovet tros vara ett parti smittat kött som tidigare orsakat ett hundratal salmonellafall i Kallinge utanför Ronneby.
- Vi fick in ett fall med en person som hade drabbats av samma ovanliga typ av salmonella som den i Ronneby, berättar Lars Plym Forshell på livsmedelsverket.
När personen frågades ut visade det sig att han tillsammans med några vänner ätit kebabpizza under ett besök i Västervik för tre veckor sedan.
Matstället visade sig ha tagit emot kött från samma parti som restaurangen i Kallinge.
Det gäller ett parti dansk fläskkarré som importerats av en grossist i Jönköping. Flera näringsställen i Västervik är kunder hos grossisten och på torsdagen åkte personal från miljö- och byggnadskontoret runt och tog prover på de berörda restaurangerna.
Prover tas både från råvaror och den färdiga maten. Likaså betonas vikten av bra rutiner i köket.
- Äter man av det salmonellasmittade köttet ska man egentligen inte få salmonella. Hettas köttet upp som det ska dör bakterierna, säger miljö- och byggnadschefen Mariann Teurnell Söderlund.
Att än så länge bara en insjuknat i salmonella skvallrar om att han hade otur och fick en sämre uppvärmd pizza än sina vänner.
I Kallingefallet tvingades restaurangen stänga för sanering. Två anställda stängdes tillfälligt av på grund av smittrisken.
Någon stängning av en restaurang är inte aktuell i Västervik.
- Vi avvaktar provresultaten, säöger Mariann Teurnell Söderlund.

Kan man vara säker på att undgå smittan genom att beställa något annat än kebab?
- Om restaurangen är noggrann med att hålla råvaror och färdiga produkter isär, att rengöra skärbrädor och så vidare så är det det, säger Mariann Teurnell Söderlund.
Både hon och Lars Plym Forshell säger att risken för att insjukna till stor del beror på rutinerna på restaurangen.
- Jag skulle vilja säga att på många av de restauranger som undersöks är risken nära nog noll, säger Lars Plym Forshell.
Sådant som påverkar risken är kvaliteten på råvaror, personalens kunskap och renlighet. Som kund får man försöka bedöma hur restaurangen är ur de avseendena.
Mariann Teurnell Söderlund ställer risken för salmonella på restaurang i relation till matlagning i hemmet.
- Det finns ju många förmaningar när det gäller att laga till kyckling hemma. Jag tror riskerna är större där än på restaurang.
Det salmonellasmittade köttpartiet har enligt nyhetsbyrån TT orsakat ytterligare en i raden av dispyter mellan Sverige och Danmark. Svensk expertis tror att köttet var smittades i Danmark. Den här typen av salmonella är ovanlig i Sverige, men ska existera i Danmark.
Det tillbakavisas av den danska motsvarigheten till livsmedlesverket som säger sig ha hört att hygienen på Kallingerestaurangen var bristfällig.
I början av nästa vecka hoppas miljö- och byggnadskontoret ha fått besked om salmonella hittats på någon av de berörda restaurangerna i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om