Sälar kan orsaka skador på fiskeredskap och äta upp fångsten i fiskarnas nät. De kan också skada känsliga fiskbestånd.
Västerviksfiskaren Alexzander Hjalmarsson har stundtals förlorat uppemot 95 procent av sin fångst på grund av sälarnas angrepp.
– Det är lite till och från hur mycket vi drabbas och vissa ställen kan vara värre än andra. Oavsett är det såklart tråkigt, säger han.
Hjalmarsson är en av flera som ansökt om ersättning för fångsförlust. Han beviljades drygt 100 000 kronor.
Upplever du att den här ersättningen är tillräckligt?
– Den täcker en bra del, men inte allt. Vi kan förvisso inte räkna med att få ersättning för hela förlusten.
Paret Åkerman-Lundgren fiskar enbart på en liten yta i sitt egna vatten.
Förr var sälar inte ett problem, men sedan tio år tillbaka har de hittat inomskärs. Därefter har problemet bara blivit värre och värre.
På pappret är parets förlust efter uteblivet fiske relativt liten, vilket resulterat i mindre ersättning från Länsstyrelsen.
Siffrorna speglar däremot inte förlusten riktigt rättvist.
– Vi väljer att inte lägga ut några nät när vi vet att sälarna är i närheten. Det gör att förlusten inte blir speciellt stor, eftersom vi inte ger dem chansen att förstöra för oss, säger Ann Åkerman.
Att sälarna trivs bra i deras vatten beror på dess strömmingsrikedom.
– Jag har "mixed feelings" gällande det här. Å ena sidan är sälarna ett problem, men å andra sidan är de ganska söta, säger Peter Lundgren.
För att råda bukt på sälproblemet kan Naturvårdsverket fatta beslut om licensjakt. Det kan tillåtas om det exempelvis inte finns någon annan lämplig lösning.
I Kalmar län är tilldelningen 2000 sälar om året.
Hur effektivt är det med säljakt?
– Det kan ha stor påverkan om jägaren skjuter rätt säl, det vill säga den som lärt sig att uppehålla sig vid fiskenätet för att fånga mat, säger Mattias Persson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län.
De första 30 sälarna som skjuts i Kalmar län skickas på analys till Naturhistoriska museet. Det för att undersöka eventuella missbildningar och miljögifter, enligt Persson.
– Idag finns ett förbud att handla med sälprodukter. Det gör att jägarna inte kan sälja skinn eller kött, vilket gör att resurser går till spillo.