Säkra positioner med GPS

"Navigeringsinstrumenten ger underbara möjligheter - men se upp med fallgroparna".

Foto: MATILDA AHL Båtskribenten Jonas Ekblad höll på onsdagskvällen ett uppskattat föredrag om modern navigationsutrustning för fritidsbåtar på Notholmen i Västervik.

Foto: MATILDA AHL Båtskribenten Jonas Ekblad höll på onsdagskvällen ett uppskattat föredrag om modern navigationsutrustning för fritidsbåtar på Notholmen i Västervik.

Foto:

Västervik2005-03-18 00:25
- När jag började havssegla på 70-talet navigerade man med en vanlig transistorradio. På långvågsbandet rattade vi in angöringsfyrar som Almagrundet och Kungsgrundet då vi seglade från Gotland mot fastlandet.
-Man vred radion fram och tillbaka och när pejlsignalen blev som svagast låg fyren rakt fram i radions längdriktning. Det funkade fint men du visste inget om din position. Ibland höll man på att köra rakt på fyren.

"Sveriges meste båtskribent", båtjournalisten Jonas Ekblad från Stockholm, har specialiserat sig på navigering och säkerhet. Han skriver ofta i båttidningen På Kryss.
På onsdagskvällen höll han ett intressant föredrag för båtfolket i Västervik, i WSSW:s klubblokal på Notholmen. Ett 50-tal personer hade kommit för att lyssna.
Jonas Ekblads föredrag hade rubriken "De nya navigeringsinstrumentens underbara möjligheter - och luriga fallgropar". Med sig hade han en rad festliga bilder som visade vilka konsekvenser en överdriven tilltro till den moderna tekniken ibland kan få.

Efter radiopejlingen och det efterföljande Decca-systemet kom så det satellitbaserade GPS-systemet.
- GPS innebar en total revolution. Nu kunde man plötslig säkert angöra kuster även nattetid med sin fritidsbåt och det blev även möjligt att navigera tryggt genom grundfyllda skärgårdar långt utanför farlederna. GPS-mottagaren visar nästan på metern var du befinner dig.

Det är dock inte alltid de sjökort man lägger in stämmer exakt överens med GPS-mottagarna.
- Det kan finnas förskjutningar på något tiotal meter i ost-västlig riktning. Bakom så kallade vektoriserade sjökort ligger mycket manuellt arbete och de innehåller ibland rena felaktigheter, säger Jonas Ekblad.

- Det är alltså livsviktigt att trots alla fina, moderna hjälpmedel som plotter och dataskärmar med elektroniska sjökort även hålla visuell utkik.
Jonas Ekblad menar att även erfarna sjöfarare kan bli farliga när de plötsligt får ny teknik ombord - om de enbart kör efter bilden på datorskärmen.
- Lägg inte heller in girpunkterna rakt på fyrar, bojar och andra faror. Då riskerar du ju att köra på dem. Lägg alla rutter med hänsyn till kollisionsriskerna. Kanske ska du inte lägga din rutt mitt i farleden som alla andra, utan lite mera till höger.

Vid krävande navigering ligger svårigheten i att orka hålla koncentrationen uppe tillräckligt länge.
- De flesta olyckorna inträffar i hemmavattnen. När man börjat slappna av och kanske rent av lägger bort sjökorten.

Jonas Ekblad hann även att gå igenom den allra senaste navigationsutrustningen för fritidsbåtar, vars teknik i USA kallas WAAS (Wide Area Augmentation System). I Sverige och Europa kallas samma system Egnos.
Här handlar det om decimeterprecision. Systemet jobbar med de cirklande GPS-satelliterna, fasta sändare på land plus ett antal geostationära satelliter. Det vill säga satelliter som "står stilla" över en exakt punkt på jordytan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om