Säkerhetshallar gör unga bilister bättre
Foto: Pontus Lundahl/Pressens Bild I säkerhetshallen får ungdomar lära sig att bli bättre och säkrare bilförare. Här får två besökare känna hur det känns att krocka i 7 km/tim.
Foto:
En ny undersökning från VTI visar att så kort tid räcker för att påverka ungdomarnas attityd.
Säkerhetshallar är ett nytt koncept som har utvecklats på ett antal av de trafikövningsplatser som är anslutna till organisationen TÖP, Föreningen Sveriges trafikövningsplatser. Totalt finns det åtta hallar i Sverige, och alla ligger i anslutning till halkbanor.
På dessa platser ingår mellan hel och en timmas utbildning i säkerhetshallen i samband med att man gör sin halkkörning under körkortsutbildningen. För den som kör privat är det här det enda tillfället under övningskörningen då man möter utbildade handledare.
? Därför är det extra viktigt att nå de unga förarna just vid det här tillfället. Kan man öka deras kunskaper om riskerna med att köra bil, och om säkerhetsutrustningen som finns i bilen så vinner vi mycket, säger Anders Nyberg på Väg- och transportinstitutet, VTI, i Linköping.
I säkerhetshallarna finns både praktiska moment och utbildningshjälpmedel. Där finns krocksläde, vältbil, däckhörna, krockade bilar, videofilmer och en krockviktsvåg. På vågen kan man se hur mycket man väger vid kollisioner i olika hastigheter.
Nu har Anders Nyberg och hans kollegor på VTI undersökt vilken effekt säkerhetshallarna har. Och resultatet är överraskande positivt.
? Med tanke på vilken kort tid det handlar om är effekten stor. Det är svårt att nå ut med viktig kunskap på mindre än en timma, säger Anders Nyberg.
VTI undersökte 1300 elever. Hälften besökte både halkbanan och säkerhetshallen, häften bara halkbanan.
? De som hade fått vara i säkerhetshallen hade en påtagligt mycket högre kunskap och medvetenhet om hur säkerhetsbältet fungerar än de som bara kör halka. Förklaringen är nog att hallarna lägger stor vikt vid just bilbältesanvändningen.
Likaså var skillnaden stor när det gäller kunskap om lastsäkerhet. Eleverna som besökte säkerhetshallarna hade betydligt bättre koll på hur viktigt det är att last inte kan flyga framåt vid en krock.
? Det hänger lite samman med bilbältet. I säkerhetshallen får man upp ögonen för att alla i bilen måste ha bälte. Det hjälper inte om föraren har bälte om personen bakom inte har det. Vid en kollision förvandlas passageraren till en elefant. Det samma gäller last i bilen.
Något som överraskade var att eleverna redan hade hög kunskap om airbag och hur den fungerar.
? Kunskapen bland de unga var större än den är generellt bland bilförare. Troligen är det en generationsfråga. Ungdomar har vuxit upp med airbag och vet hur det fungerar, medan många äldre bilister inte har det riktigt klart för sig.
Ett problem som uppmärksammats mycket under senare år att många unga bilister kör för fort och har dålig uppfattning om riskerna detta medför. Men här visade undersökningen inte någon märkbar skillnad mellan eleverna som hade besökt säkerhetshallarna och de som inte gjort det.
? Det är tråkigt, men å andra sidan vet vi att det är svårt att påverka attityderna kring hastighet, säger Anders Nyberg.
Han menar att man utifrån resultatet i undersökningen borde förändra innehållet i säkerhetshallarna något.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!