Frivården ansvarar för övervakning av personer som dömts till skyddstillsyn, eller som står under övervakning efter villkorlig frigivning. De verkställer domar genom intensivövervakning med så kallad fotboja och föreskrifter om kontraktsvård. På frivårdskontoren görs även personutredningar i brottmål. I skrivelsen från Kriminalvården framgår att säkerheten för personal inom frivården behöver ses över. Många av besökarna till frivårdskontoren är tungt kriminellt belastade och socialt utsatta. Det är inte ovanligt att de som intagna var högriskklassade, när det gäller hot, våld och risken att återfalla i brottslighet.
Emil Ahlquist instämmer i att samhällsklimatet har blivit allt tuffare och att hot och våld är vanligt i dag. Det är med den bakgrunden som Kriminalvården vill skapa en tryggare arbetsmiljö för sina anställda.
– Tanken är att det vid behov ska bli möjligt att kroppsvisitera klienter med en båge eller handenhet. Om en klient vet att vi har möjlighet till visitation, kanske han väljer att plocka av sig vapnen.
På landets frivårdskontor ser skalskyddet olika ut. De flesta har en klientdel och en personaldel, där klienterna aldrig kommer in, förklarar Ahlquist.
– Västervikskontoret har ett tillräckligt skydd i dag och där finns inte någon gängproblematik som exempelvis i Norrköping, men vi vet inte hur klientpopulationen kommer att förändras i framtiden. Det är viktigt att vi är väl förberedda och ser över säkerheten i ett preventivt syfte, säger han.