Saad skriver historia

Han blir kommunstyrelsens förste utomeuropeiske invandrare.

Västervik2002-11-19 06:00
- Invandrare är ofta skeptiska till politik och politiskt arbete. Många röstar inte alls. De har dålig erfarenhet av politik med sig när de kommer till Sverige.
Det konstaterar Saad Benatallah, en av Västerviks nyaste politiker. Socialdemokrat, ensampappa, studerande. Och invandrare från Algeriet.
Nu får han ett viktigt politiskt förtroendeuppdrag som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen under nästa fyraårsperiod. Där blir han den förste utomeuropeiska invandraren någonsin.
Han hoppas kunna vara en förebild för andra, framför allt för unga invandrare.
- Jag förstår att det finns förväntningar på mig. Det känns bra, men också svårt.
Före valet arbetade han en tid som valambassadör bland invandrare för att få den här gruppen att gå och rösta.
- Jag vet att det gav en del resultat, att fler invandrare röstade. Det är det som är viktigt, att över huvud taget rösta oavsett politik.
Integrationsfrågor ligger givetvis inom hans intresseområde:
- Det viktigaste är integreringen av invandrare på arbetsmarknaden. Jag tror inte på särskilda arbetsförmedlare för invandrare, som man nu föreslagit. Invandrarna ska inte vara någon isolerad grupp.
- Tyvärr finns det fortfarande mycket okunskap som gör att invandrare inte får jobb. Både arbetsgivare och arbetsförmedlare skulle behöva utbildas mer i invandrarfrågor och få mer kunskap om och kontakter med de nya svenskarna.
Själv har han nu nått ett viktigt politiskt steg, att bli invald i kommunstyrelsen. Men han vill mer:
- Jag skulle också vilja ha en av de två platserna i regionförbundet. Där är det också viktigt att arbeta med integrationsfrågorna.
Saad Benatallah är ensamstående pappa till en son på åtta år. Därför är också barn- och utbildningsfrågor ett av hans särskilda intresseområden.
- Föräldrarna behöver få mer inflytande i skolan. Jag tycker till exempel att man borde kunna få välja om ens barn ska gå i åldersintegrerad klass eller inte. Fyra årskurser i en klass är för mycket, det borde räcka med två.
Han är själv studerande, läser till undersköterska på Tjustskolan och går sista terminen.
- Vården är ett område där det kommer att finnas jobb i framtiden, och jag vill ha ett jobb.
Han är 39 år och kom till Sverige för över 20 år sedan. Här har han arbetat som diskare, tolk och hemspråkslärare, och utbildade sig på turistlinjen på Umeå universitet.
Efter 13 år i Norrland återvände han hem till Algeriet 1993 men kom tillbaka och flyttade till Västervik 2000, tillsammans med sin son.
Hemma i Algeriet var hans pappa politiskt engagerad i FNL-partiet sedan 40-talet och i frihetskampen för landet. En bror är också politiskt engagerad och Saad har arbetat politiskt tillsammans med honom.
Nu tar han upp tråden i Sverige. Förutom det tunga uppdraget i kommunstyrelsen är han ledamot av fullmäktige och blir också ersättare i kommunfullmäktiges demokratigrupp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om