Vi kan kalla henne Maria, för hon vill inte stå i tidningen under sitt riktiga namn, av omtanke om de drabbade barnen.
Maria konstaterar att de är inne i en riktig lusperiod nu på skolan där hon jobbar.
– Det har varit värre de sista veckorna. Jag vet inte vad det beror på, säger hon.
Hennes känsla är att det är vanligast med huvudlöss i förskoleålder och upp till och med mellanstadiet, men även äldre barn kan förstås få. Liksom föräldrar.
Därför är det är viktigt att kolla hela familjen och gärna kamma igenom allas hår med luskammen.
– Det kan vara pappa som är boven i dramat, fast han har så kort hår, säger Maria.
Hon upplever att utbrotten av huvudlöss tenderar att gå runt och återkomma, ungefär som magsjuka. Hennes teori är att många missar den andra avlusningen.
Ofta ska man behandla två gånger, med 7–10 dagar emellan, beroende på preparat. Det är för att även få med den nya omgången löss, som just har kläckts, men inte hunnit lägga ägg själva.
Samtidigt kan det vara svårt att bli av med lössen, trots att man följer alla instruktioner till punkt och pricka.
– Jag blev själv smittad av min dotter, och fast vi var noga, fick vi tillbaka det, säger Maria.
På henne själv kliade det aldrig, och så är det för vissa personer. På 1177.se kan man läsa mer om huvudlöss. Där står det att det tar mellan fyra och sex veckor från det att man får löss, till dess att det börjar klia. Om det nu gör det.
Pauline Brantestad jobbar som egenvårdsrådgivare på Apoteket Lejonet i Västervik. Där finns flera medicintekniska preparat mot löss.
– Om man har svårt att bli av med det, är det bra att ta en produkt som återupprepas, tipsar hon.
Hur ska man då tänka, när man står framför butikshyllan och ska välja rätt preparat?
– Val av produkt handlar om ålder på barnet och hårkvalitet. Har man längre eller tjockare hår är det bättre att ha en lösning eller schampo än sprej, säger Pauline.
Om man inte själv har löss, men vet att det är andra som har, kan man använda en förebyggande sprej. Den är baserad på munkpeppar och eukalyptus. Lukten ska ha en avskräckande effekt på lössen, så att de inte kryper "ombord" på personen som har använt medlet i sitt hår.
Om inget annat hjälper, finns läkemedel att ta till. Men det ska man inte använda i första hand, eftersom lössen då kan bli resistenta.