Så vill Ingrid Hogman utveckla Visskolan

Ansöker om att få bli en 2-årig KY-utbildning.

Ingrid Hogman är ansvarig för Visskolan. Hon tycker inte att skolan har tid att ge elverna den tid som skulle behövas.

Ingrid Hogman är ansvarig för Visskolan. Hon tycker inte att skolan har tid att ge elverna den tid som skulle behövas.

Foto:

Västervik2005-04-26 00:25
Det är tyst i folkhögskolans lokaler när VT besöker Ingrid Hogman, ansvarig för Visskolan. Eleverna är under två veckor utspridda över landet på turné. Nu har hon tid att göra arbete som annars inte skulle hinnas med.
Visskolan är kanske det hittills mest synliga resultatet av projekt Visstaden. Utbildningen startade 2002 och nu utbildas den tredje kullen visartister. De närmaste veckorna är det dags för antagningar till den fjärde årgången.
Antalet platser kommer att minska något - från 18 till 14.
- Vi ökade till 18 i år, men jag kände att gruppen blev för stor. Vi hinner inte ge varje elev den tid de behöver, säger Ingrid Hogman.
Stommen i lärarkåren är Ingrid Hogman, och ytterligare en lärare som arbetar på halvtid.
Även om mycket undervisningstid är gemensam, arbetar och repeterar eleverna individuellt och måste få enskild kritik och respons för att utvecklas som musiker.

Hur går den vardagliga undervisningen till på visskolan?
- Varje elever har 40 minuter individuell undervisning i sång och gitarr i veckan. Därutöver undervisar vi i grupp. De uppträder inför varandra, och får träna på scenföring. Hur man går in på scen. Vi lägger mycket vikt på hur de tolkar visorna.
De flesta eleverna som kommer till skolan skriver egna låtar, men Ingrid Hogman är bestämd. I undervisningen ska man även tolka andras material. Man går igenom kända svenska visdiktare genom tiderna.
Ett annat viktigt avsnitt i undervisningen är den affärsmässiga sidan av att vara visartist. Här kommer den turné som eleverna är ute på in i bilden. Klassen har delats in i tre grupper som självständigt fått boka in var sin turné med i snitt tio spelningar under de två veckorna. Spelplatserna varierar: skolor, vårdinstitutioner, pubar och konferensanläggningar.

Att spela inför de andra eleverna i klassen låter som gamla tiders sångprov. Är det inte otäckt?
- Jo, men det ingår i träningen att spela inför andra människor.
Efteråt diskuteras framträdandet. Ingrid Hogman berättar att känslor kan röras upp ibland. För många av eleverna är framträdandet och musiken något djupt personligt. Därför diskuterar man mycket på utbildningen både hur man ge och tar kritik.
Att driva en utbildning inom ett kreativt område ställer krav på känslighet från kursledarna. Många eleverna kommer till utbildningen med stora drömmar. Att möta 15 andra elever med samma drömmar, och samma, eller till och med större talang.
- Ibland tvingas de att inse att de var inte så bra som de trodde att de var, berättar Ingrid Hogman.
När nästa års klass ska sättas samman tittar man inte bara på elevernas individuellt. Det är viktigt att sätta ihop en grupp som fungerar bra tillsammans. Erfarenheten visar att det är bra att bland äldre och yngre elever. Finns det några elever i grupp en som redan har erfarenhet av att spela ute blir de en förebild för de andra eleverna.

Minskningen av gruppstorleken nästa år betyder inte att utbildningen stagnerat. Det finns utvecklingsplaner, men det handlar om att utbildningen behöver förlängas från ett till två år.
- Det önskemålet har funnits bland eleverna hela tiden. De tycker inte att ett år räcker till. Hittills har vi inte haft resurser att förlänga utbildningen, säger Ingrid Hogman.

Nu görs ett försök att finansiera förlängningen genom att bli utsedd till KY-utbildning - det vill säga kvalificerad yrkesutbildning. Ingrid Hogman konstaterar att ansökan är en komplicerad process, och att det är långt ifrån alla utbildningar som godkänns.
Om visutbildningen får mer resurser är det framförallt två områden hon vill förstärka. Det ena är branschundervisning. Att eleverna får kunskap om de villkor som gäller i musikbranschen och inblick i den tillvaro som småföretagare som väntar musiker.
Den andra förstärkningen är att lära ut pedagogik. Eleverna ska få kompetens att kunna jobba som lärare i studieförbund och föreningar.

Till sist: är Visskolan Västerviks Fame factory?
- Jag har sett ett avsnitt av Fame factory och det är inte riktigt samma sak. Visskolan handlar inte så mycket om yta. Här duger eleverna som de är.
Västervik visstaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om