Men hon räknar inte med att det förslaget får gehör i Region Kalmars fullmäktige om en månad.
– I opposition är det alltid motvind. Vi vill göra verklig skillnad. Men några av våra förslag kan senare tas upp av majoriteten som deras förslag. Det viktiga är förändringar som gynnar patienterna, säger det moderata oppositionsrådet Malin Sjölander.
Tillsammans med Kristdemokraternas gruppledare Jimmy Loord från Mörlunda presenterade hon ett alternativt budgetförslag. De valde att berätta om sina 19 budgetsidor i café Smultronstället vid Västerviks sjukhusentré, eftersom det mest handlar om just sjukvårdsfrågor.
– Trots att hyrkostnaderna har sänkts ligger Region Kalmar, nu med 4,5 procent, fortfarande över det nationella målet på 2 procent. Det är alldeles för högt. Vi måste lyssna på andra regioner, nosa upp missnöjet som gör att personalen inte stannar kvar, optimala scheman är en nyckelfråga, säger Sjölander.
De spenderar 35 miljoner kronor, att jämföra med styrande S, C och V som stannar vid 15 miljoner utöver de tolv fasta miljarderna.
M och KD är med på det stora hela, men inte allt.
– Vi tycker att de styrande gör det dåligt. Vi vill att man jobbar annorlunda. Allt handlar inte om pengar, snarare arbetssätt. Det är stelbent och mycket prestige som går ut över patienterna, påstår Sjölander om oppositionsrollen.
De presenterar sina förslag inför torsdagens möte i regionstyrelsen och till regionfullmäktige, 27-28 november.
– Det kommer att bli heta debatter där, säger Jimmy Loord (KD).
Loord vill att den ökande psykiska ohälsan bland unga prioriteras, så att köerna för behandling minskar.
– Genom att införa vårdval och släppa in flera privata aktörer, som man gjort i Kronoberg. Det är en rättvisefråga, anser Loord.
Han tycker att delar av statsbidraget ska användas till att anställa fler läkare.
– Nu är upp mot 1 900 patienter listade per läkare. Vi borde komma ner till 1 100 per läkare, säger Loord.
Köerna till hörselvård ska kortas genom att anställa mer egen personal och släppa in privata aktörer.
– Äldre hinner att dö när väntetiden är 1,5 år. Majoriteten är för flat. Det här är en jätteviktig stridsfråga för oss, säger Jimmy Loord.
M och KD vill starta ett projekt med utbildning för att förbättra kvinnors livskvalité i klimakteriet.
– Över hälften av våra 8 000 medarbetare är kvinnor. Det finns mycket lidande och pengar att spara där, tycker Malin Sjölander.
Hon efterlyser också uppföljningar från regionstyrelsen, med redovisningar "vad vi får för pengarna".