Internationella mansdagen är en dag som instiftats för att sätta fokus på mäns och pojkars hälsa, jämställdhet mellan könen, relationer, familj och positiva manliga förebilder. VT har ringt till fem män i olika generationer, som bor i Västerviks kommun, och frågat hur de ser på några av de saker Internationella mansdagen berör och vill lyfta.
Här är en kort presentation av männen vi har pratat med:
Lennart Arfwidsson bor i Västervik och arbetar som arkitekt. Är även aktiv inom kyrkopolitiken för POSK.
Thomas Fransson, Västervik, är Tjust Bandys tränare för fjärde säsongen. Han har spelat bandy och varit tränare på elitnivå.
Peter Göransson bor i Tovehult, söder om Gunnebo, och arbetar som turistchef i Vimmerby kommun. Han är aktuell med ett nystartat samtalsforum för män som heter ”Mänskligare möten”. Tidigare har han hållit föreläsningar på temat arbetsglädje och värdskap.
Steve Johansson, är från Västervik och arbetar som socialpedagog på högstadiet Ellen Keyskolan. 2015 utnämndes han till årets Västervikare för sitt arbete och engagemang för ungdomar i Västervik.
Dan Pettersson är lagkapten för Västerviks IK och spelar hockey på heltid.
När det gäller mäns hälsa, vilka områden är viktiga där tycker du?
Lennart: – Motion, äta vettigt och undvika alkohol och tobak. Sjukhuset i Västervik arbetar föredömligt med förebyggande hälsovård.
Thomas: – Kost och motion. Det behövs information på olika sätt, inom företagshälsovården till exempel.
Peter: – Det finns anledning att uppmärksamma prostatacancer. Att prata om det och få bort känslan av att det är ”skämmigt”. Sedan allt som har med stress att göra. Vi män har inte sällan en övertro på oss själva.
Steve: – Att det blir mer accepterat att prata om svårigheter och problem. Det är viktigt att kunna prata om känslor och inte hålla det inom sig. Tjejer är bättre på det.
Dan: – Prostatacancer, att förstå och prata om det. En annan viktig sak är psykisk ohälsa. Det är tabubelagt känns det som.
Vilka manliga förebilder tycker du bör lyftas fram?
Lennart: – Bill Gates, till exempel, han satsar sitt liv och alla sina pengar på ideellt arbete.
Thomas: – Jag tror man borde fokusera mer på vanliga ”Svensson” för att män ska kunna känna igen sig och må bra. ”Kalle” har nog svårt känna igen sig i Zlatan. Idrottsmännen ger mer en bra känsla när det blir positiva framgångar i ett lag.
Peter: – Det behövs förebilder som vågar visa hela sitt spektrum av känslor, även det mjuka och att det är okej att vara rädd till exempel. Vi män ska vara så kapabla och grymma i alla sammanhang. Jag ser upp till män som vågar sticka ut och bryta gängse normer.
Steve: – Jag tänker att det finns många manliga förebilder i skolans värld som är viktiga för ungdomarna och finns där för dem, samtidigt som de lyfter fram jämställdhetsfrågan.
Dan: – Sådana som min pappa. Jag har växt upp i ett jämställt hem och det är självklart att sysslorna inte är uppdelade beroende på kön. Jag tänker inte ens på det.
Vad är manlighet för dig?
Lennart: – Att försöka vara som man är och inte tro på den traditionella mansrollen. Vara ärlig, öppen och sig själv.
Thomas: – Att vara rak, ärlig och stå för det man gör.
Peter: – Det är svårt att sammanfatta och ge ett kort svar på. Men kanske att vara mänsklig och ha tillgång till hela känsloregistret. Att våga vara modig och mjuk!
Steve: – Jag tänker inte att en man måste ha specifika egenskaper. I mitt arbete med ungdomar är det viktigt att se varje individ och visa respekt för alla.
Dan: – Att ta ansvar, visa respekt och kärlek. Göra rätt saker för dem nära och i samhället.
Vad kan män göra för att bidra till en ökad jämställdhet?
Lennart: – Jämlikhet bör eftersträvas av båda könen.
Thomas: – Den som har bäst kvalifikationer ska ha jobbet, vare sig det är en man eller en kvinna. Männen har hållit varandra om ryggen.
Peter: – I de sammanhang där vi upplever orättvisor kan vi gå in och påtala att det inte är okej. Våga säga emot helt enkelt.
Steve: – Diskutera och ha förståelse. Visa att man inte tycker att det är okej med orättvisor. Det är oftast kvinnors röster som hörs i jämställdhetsdebatten, men även män bör trycka på tycker jag.
Dan: – Mycket! Vara medveten om hur det har sett ut historiskt och göra de ändringar som krävs. Det kan vara små grejer som i det stora hela förändrar mycket.
Hur borde vi uppmärksamma internationella mansdagen?
Lennart: – Jag hade ingen aning om att den fanns. Men ja, varför inte göra något med den dagen.
Thomas: – Jag tycker man skulle kunna satsa på hälsa och hur män mår. Att livet inte handlar om att jobba hur mycket som helst eller bara prestera.
Peter: – Vi skulle kunna utgå från den dagen och starta en rörelse där män träffas och pratar om frågor som rör manlighet, respekt, attityder med mera. Det skulle kunna vara ett stöd till unga män som också kunde få äldre, mer livserfarna män som mentorer.
Steve: – Jag visste inte att den fanns. Jag tycker man ska lyfta jämställdhetsfrågorna varje dag.
Dan: – Dagen kan sätta ljus på hur vi män förvänts vara.