Så vill de ändra i Västerviks kostverksamhet

Västerviks politiska majoritet vill ha en ny kostverksamhet i kommunen. Maten är en fråga om folkhälsa och livskvalité, menar Anna Bodjo (MP).

Kostverksamhet. Den politiska majoriteten vill ha en ny kostverksamhet och det skulle bland annat innebära att centralköket i Gertrudsvik avvecklas och att nya tillagningskök byggs på flera äldreboenden.

Kostverksamhet. Den politiska majoriteten vill ha en ny kostverksamhet och det skulle bland annat innebära att centralköket i Gertrudsvik avvecklas och att nya tillagningskök byggs på flera äldreboenden.

Foto: Ola Axman/Arkiv

Västervik2016-02-20 21:00

Utredningen om den nya kostverksamheten rör både maten inom socialförvaltningen men även inom barn- och utbildningsförvaltningen. Men det är inom äldreomsorgen som de största förändringarna kommer att ske. Styrgruppen som jobbar med frågan vill att måltiderna ska vara en central del i pensionärernas vardag.

– Vi vill ha tillagningen så nära brukaren som möjligt och det blir nya kök på flera platser, säger Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt förslaget ska centralköket i Gertrudsvik avvecklas och nya tillagningskök ska byggas på Tjustgården i Västervik, Edshöjden i Edsbruk och Ekhamra i Överum. Man vill även bygga en matsal på Gertrudsgården för att skapa en bra måltidsmiljö.

– Det här ligger helt rätt i tiden, maten har blivit väldigt uppmärksammad på senare, säger Anna Bodjo, kommunstyrelseledamot för Miljöpartiet. Hon säger att maten i sin tur påverkar andra delar i kommunen och att nära producerad och tillagad mat bidrar till en levande landsbygd.

– Det handlar om både livskvalité och folkhälsa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om