Utredningen om den nya kostverksamheten rör både maten inom socialförvaltningen men även inom barn- och utbildningsförvaltningen. Men det är inom äldreomsorgen som de största förändringarna kommer att ske. Styrgruppen som jobbar med frågan vill att måltiderna ska vara en central del i pensionärernas vardag.
– Vi vill ha tillagningen så nära brukaren som möjligt och det blir nya kök på flera platser, säger Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt förslaget ska centralköket i Gertrudsvik avvecklas och nya tillagningskök ska byggas på Tjustgården i Västervik, Edshöjden i Edsbruk och Ekhamra i Överum. Man vill även bygga en matsal på Gertrudsgården för att skapa en bra måltidsmiljö.
– Det här ligger helt rätt i tiden, maten har blivit väldigt uppmärksammad på senare, säger Anna Bodjo, kommunstyrelseledamot för Miljöpartiet. Hon säger att maten i sin tur påverkar andra delar i kommunen och att nära producerad och tillagad mat bidrar till en levande landsbygd.
– Det handlar om både livskvalité och folkhälsa, säger hon.