Så vet du om du har fått vägglöss

Har du vägglöss? Då är du inte ensam. Saneringarna ökade med 40 procent i Kalmar län förra året.

Vägglöss. Anticimex vägglussaneringar ökade med 40 procent mellan 2015 och 2016. Hittills i år har man gjort fler saneringar i länet än man gjorde under hela förra året.

Vägglöss. Anticimex vägglussaneringar ökade med 40 procent mellan 2015 och 2016. Hittills i år har man gjort fler saneringar i länet än man gjorde under hela förra året.

Foto:

Västervik2017-11-06 10:54

Förra året åkte Anticimex ut på omkring 15 000 vägglussaneringar i Sverige. Kim Wiström på Anticimex i Västervik säger att det inte är något extremt läge nu mot vad det brukar vara. Samtidigt ökar vägglössen stadigt och från 2015 till 2016 ökade Anticimex saneringar i Kalmar län med 40 procent.

– Vi har ingen statistik klar för 2017, men hittills i år har vi gjort fler saneringar än vad vi gjorde totalt förra året, säger Kim Wiström.

Alla kan drabbas av vägglöss, det spelar ingen roll hur eller var du bor. Men man kan utsätta sig för risker genom att till exempel resa mycket. Kim Wiström säger att hotell och vandrarhem är en riskfaktor och att många får med sig lössen hem i resväskan. Men man kan också ha otur och flytta in i en lägenhet där lössen redan finns. Det är inte alla som märker att de drabbats.

– En del reagerar starkt och får svullnader som kliar. Vägglössen biter oss och livnär sig på vårt blod. Men andra märker ingenting.

Är det svårt att sanera vägglöss?

– Ja och nej. De är lite bökiga och gömmer sig. Men vi har bra tekniker med både värmebehandlingar och kemiska behandlingar.

Om man misstänker att man drabbats av vägglöss kan man först se efter själv. Lössen är två millimeter stora och man kan ofta se dem på undersidan av bäddmadrassen eller i sängens veck. Man kan också titta på sitt lakan, om det finns små svarta prickar så kan det vara vägglössens avföring. Kim Wiström säger att man alltid ska kontakta en firma som arbetar med skadedjurssanering om man tror att man fått vägglöss. Anticimex har vägglushundar till hjälp, de kan nosa reda på de små skadedjuren. Hundarna är också till stor hjälp efter en sanering för att se om alla löss försvunnit.

– Många blir chockade och får lite panik när de förstår att de fått vägglöss. Det kan kännas väldigt obehagligt och det blir mycket arbete för den som drabbas.

Det är dock inte bara vägglöss som saneras. Kackerlackor ökar också generellt om man ser till antalet saneringar. Det är dessutom mussäsong. Kim Wiström säger att mössen alltid ökar såhär års när det blir kallare, då drar de sig inåt. Samtidigt som vissa skadedjur ökar så förändras saneringsarbetet. Kim Wiström säger att de jobbar med nya metoder i dag och att gifterna är på väg ut.

– Det är för att skydda naturen. Nu är det mycket digitala lösningar med fällor som är anslutna till wifi. Inom ett år har vi nog bara digitala och mekaniska fällor.

Så kan du skydda dig mot vägglöss

Om du bor på hotell eller vandrarhem, förvara inte väskan under sängen. Ha den på en upphöjd plats eller i badrummet.

När du kommit hem från en resa kan du lägga hela resväskan i en frysbox i en vecka. Då dör alla levande organismer.

Du kan också tvätta alla kläder i 60 grader för att ta död på vägglössen.

Du kan skydda din madrass med ett madrassöverdrag och ha speciella koppar på sängbenen så att lössen inte ska kunna klättra upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!