Inom kort inleds en förstudie om att bygga en så kallad SMR-park på Stora Askö, utanför Loftahammar. Om det blir verklighet, handlar det om en kärnkraftsanläggning med minst två lättvattenreaktorer.
Vi frågade folk på stan i Västervik vad de tycker om det. Frågorna vi ställde var: "Vill du ha kärnkraft i Västerviks kommun? Varför/varför inte?"
En av de första vi pratar med är Elin Johansson från Gamleby, som har bråttom till bussen, men fortsatt gående tar sig tid att svara på våra frågor.
Hon vill inte ha någon kärnkraft i kommunen.
– Nej, det vill jag inte. Jag tror inte att det är en långsiktigt bra lösning, säger hon.
Hon tillägger att kärnkraften kan vara bra på kort sikt, men inte på lång.
– Lagringen av avfallet är riskfylld. Det är även ett problem att kommunicera med framtida generationer var det finns farligt avfall, påpekar hon.
Fata Cosic från Västervik vill inte vara med på bild, men namnet är okej. Hon är av samma åsikt som Elin Johansson och säger "nej" på frågan om hon vill ha kärnkraft i kommunen.
– Jag tycker att det är läskigt och förstör miljön.
En bit därifrån får vi en pratstund med Christel Nielsen från Västervik, som är av samma uppfattning. Hon vill inte ha kärnkraft någonstans.
Varför inte?
– Man vet fortfarande inte var man ska göra av avfallet och det tar lång tid att bryta ner det, säger hon.
Vi pratar också med två män. En enkät på stan är naturligtvis ett för litet material för att vara statistiskt säkerställt att dra några större slutsatser från, men lika emot som kvinnorna är, lika för är männen.
Tobias Karlsson från Västervik är en av dem. Han är positiv till kärnkraft i kommunen.
– Ja, jag vill ha kärnkraft. Vi behöver strömmen, säger han och tillägger:
– Jag tar mycket hellre det än fler sådana där j-a vindsnurror.
En annan som är positiv är Lars Lindeberg, som tidigare bodde i Överum, men numera bor i Gamleby.
– Jag är för kärnkraft, och är man det, får man väl acceptera det, säger han.
Samtidigt ifrågasätter han valet av plats. Han tycker att det är synd att lägga det på Stora Askö. I stället tycker han att man kunde förlägga verksamheten till ett ställe där det redan finns infrastruktur i form av kraftledningar och vägar. Som Oskarshamn.
– I Oskarshamn finns ju redan en anläggning, så det passar bättre, med tanke på kostnaden, att använda det som finns redan.