Så ställer mildvädret till det för oss

2017 kommer troligtvis att bli ett starkt insektsår, tack vare det milda vintervädret.

Samordnare. Douglas Sjöström är samordnande kontaktman för eftersöksorganisationen i Västerviks södra jaktvårdskrets.

Samordnare. Douglas Sjöström är samordnande kontaktman för eftersöksorganisationen i Västerviks södra jaktvårdskrets.

Foto: Margareta Ljungblad/arkiv

Västervik2016-12-26 08:00

Det milda decembervädret ställer till det på vägarna i kommunen. Douglas Sjöström, samordnare för södra kommunens eftersöksjägare, säger att vi aldrig haft så mycket viltolyckor som nu och att jägarna i den södra kommundelen åker på tre till fyra eftersök per dygn.

– Det är fruktansvärt mycket kronhjort och dovhjort. Nu är det fri skjutning på nästan allt utom älg, säger han.

Anledningen till att stammen är stark beror dels på höga temperaturer och bristen på snö. Vilt som i kallare väder skulle dö på grund av exempelvis sjukdomar överlever istället nu. Vädret gör dessutom att det växer i markerna och att djuren får i sig mycket mat. Men vi människor är också ansvariga för att djuren klarar sig bättre och rör sig mer kring vägarna.

– När det halt och man saltar vägarna så går hjortarna till vägen och äter saltet.

Ett djur som vi helst inte vill se på vägen är vildsvin och de verkar faktiskt ha minskat på och omkring vägarna på grund av snöbristen. Vid mycket snö håller de gärna inte till i skogen. Hjortarna däremot blir mindre rörliga vid kyla och snö, då sparar de energi och håller sig oftast ganska stilla.

En vanlig föreställning om milt decemberväder är att det påverkar kommande snigelår. Men det stämmer inte, det menar Ted von Proschwitz, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum och specialist på sniglar. Han säger att man tidigare trott att en kall vinter ger färre sniglar kommande år, men att man nu är säkra på att allt hänger på hur mycket det regnar i maj. Sniglarna i Sverige verkar ha anpassat sig till kylan och man har hittat populationer som övervintrar så långt norrut som Vilhelmina, berättar han.

– Det här har vi haft klart för oss i några år. De övervintrar som ungsniglar och kommer upp någon gång i maj. Om det är torrt då får de det jobbigt men om det regnar är det fler som överlever, säger Ted von Proschwitz.

Insekterna påverkas dock av det milda vädret. Entomologen Stefan Ekroth i Västervik säger att vädret är gynnsamt för de puppor och larver som ligger i jorden och att insekterna lär få ett uppsving nästa år. I stort sett alla insekter är värmekrävande och ett rikt insektsår är gynnsamt då flera andra djur får mycket mat. Men om det skulle slå om nu och bli riktigt kallt på kort tid så skulle det vara förödande för många individer.

– Många skulle stryka med, betydligt fler än vid ett normalår, säger Stefan Ekroth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!