Det är nästintill en sommartradition att klaga på mördarsniglar i trädgården. Men i och med att matavfallsinsamling blivit vanligare i landet så har fluglarvernas vara eller icke vara blivit en het potatis i avfallsdiskussionen.
Och förslagen för att undvika dem är många. Tvätta med Klorin, säger någon. Såpa, säger någon annan. Trädgårdskalk, ättika och andra substanser förordas för att skapa en ogästvänlig miljö för flugorna. Men frågan är om det inte kan skapa lite dålig stämning mellan grannar också.
Och visst är det bra med någon form av naturvänligt medel när man tvättar ur sitt kärl. Men arbetet med att slippa fluglarver börjar redan i köket.
Det säger Benny Edvardsson på Västervik Miljö och energi. Han arbetar som avfallshandläggare och får ta emot en del klagomål om larverna. Men det finns enkla tips för att hålla larverna borta, berättar han.
– Det handlar mycket om att hålla både tätt och torrt, konstaterar han.
Han säger att man ska låta avfallet rinna av ordentligt i vasken för att matavfallet ska vara så torrt som möjligt. Flugor gillar nämligen att lägga sina ägg i våta, mörka och näringsrika miljöer. Man kan pressa ur den sista vätskan med en slaskrensare.
– Det vi ofta får höra är att vi borde byta påsar. Med påsarna vi använder är de bästa för förruttnelseprocessen, så att vi kan göra biogas av avfallet, det är ju det som är tanken.
När avfallet väl är torrt kan man för att vara extra säker lägga maximalt två lager tidningspapper i botten av påsen, de suger upp lite vätska. En halv äggkartong fungerar också bra, enligt Benny Edvardsson. Och så kommer vi till det viktigaste:
– Man måste se till att påsen man lägger i är tät. Man måste försluta dem på rätt sätt. Då tar sig inte flugorna in i påsen och har ingenstans att lägga äggen. Man kan byta lite oftare på sommaren, så att påsen inte är för full, då är det enklare att försegla den.
Att rengöra kärlet efter tömning är också att rekommendera.
– Och så kan det vara bra att ställa kärlet i skugga eller svalt om det går. Skapa gärna en liten glipa med en träbit så att kärlet luftas ut.
Slutligen kan man spraya lite utspädd ättika på tunnans kant och i botten av kärlet.
– Följer man de här råden så ska det inte behöva bli ett problem med fluglarver. Men man får inte slarva, då kommer de in och så har man larver överallt.
Sju tips
1. Lägg inte i blöta påsar (man kan lägga en bit tidningspapper eller halv ägg-kartong i botten).
2. Använd slaskrensare för att trycka bort vätska när du samlar ihop matrester.
3. Fyll inte påsen för mycket, då går den att försluta bättre. Byt påse oftare på sommaren.
4. Rengör kärlet regelbundet.
5. Ställ kärlet i skugga eller svalt om det går.
6. Skapa en liten glipa med träbit för att lufta ur kärlet.
7. Spraya lite utspädd ättika på tunnans kant och i botten.