Så skyddar du djur mot fästingplågan

Både hundar och katter kan få sjukdomar av fästingar. Så märker du om de drabbats.

Fästingar – sommarens plåga.

Fästingar – sommarens plåga.

Foto: JAN COLLSIÖÖ

Västervik2017-05-02 10:05

Med härlig vårvärme följer även otrevligare saker såsom fästingar. Så fort temperaturen överstiger fem plusgrader vaknar de små djuren till liv. Det är inte bara människor som riskerar att drabbas av sjukdomar efter fästingbett – även hundar och katter ligger i riskzonen.

De fästingburna sjukdomarna borrelia och anaplasma ger båda diffusa symptom, ibland dröjer det flera månader efter själva smittillfället. Oavsett vilken fästingburen sjukdom hunden eller katten drabbas av är symtomen liknande. Det kan handla om att djuret blir hängig, får dålig aptit, feber eller drabbas av ledbesvär med akut hälta.

– Det finns flera bra, receptfria fästingpreparat till både hund och katt. Droppar, spray och halsband är det vanligaste som också brukar fungera bra. Dessutom finns receptbelagda tabletter. Rådgör med din veterinär om för- och nackdelar och vad som passar bäst till din hund. Men kom ihåg att inget preparat är 100 procent effektivt och alla preparat kan ge biverkningar, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Katter riskerar att bli förgiftade och kan till och med dö om de behandlas med preparat avsedda för hund, något Möller vill varna extra för.

I normalfallet tar det 48 timmar för en sjukdom att överföras från fästingen när den väl satt sig. Därför kan ett effektivt sätt att skydda djuret från sjukdomar vara att varje dag kontrollera om de fått nya fästingar. Detta dels för att minimera antalet och att så snabbt som möjligt avlägsna de som hunnit sätta sig.

– I Sverige är det relativt ovanligt med fästingburna sjukdomar på hundar och ännu mer ovanligt hos katt, även om många djurägare kopplar de ospecifika symptomen till borrelia eller anaplasma, säger Lotta Möller.

Så tar du bort en fästing

Ta tag i fästingen så nära hundens eller kattens hud som möjligt utan att klämma på fästingens kropp. Dra eller vicka ut fästingen.

Det går bra att använda en pincett med fin spets eller en fästingplockare för att få tag så långt fram som möjligt på fästingen.

Ofta blir en del av fästingens svärd eller en del hullingar kvar i såret, men de stöts ut efter en till två veckor. Det blir ofta en liten svullnad och rodnad i huden där fästingen suttit. Glöm alltså de gamla tipsen om smör, olja eller att skruva ur fästingen motsols. Fästingens hullingar gör att den inte kan skruvas ur och genom att kväva fästingen med smör eller olja kräks fästingen ur sig eventuellt smittoämne.

Källa: Agria Djurförsäkring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om