Det är inte överdrivet mycket skräp i naturen som möter ögat när man ger sig av till stans badplatser, men en plastpåse i naturen är trots allt en för mycket. Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent är det inte många som bötfälls för nedskräpning, trots att man riskerar just detta om man skräpar ner.
Annika Källmark är ansvarig för marknad och personal på Västervik Resort. Hon säger att det blir en hel del skräp på området, men att hon inte bedömer det vara varken mer eller mindre skräp i år jämfört med tidigare somrar. Hon menar att skräpsituationen är hanterbar, men att semesterfirare har en fallenhet att glömma bort att sortera soporna i olika avfallskärl, eller fastighetsnära insamling (FNI) som det heter. På Västervik Resort har man en vaktmästar- och städgrupp som ansvarar för att det är rent och snyggt på anläggningen.
Hur förhindrar man nedskräpning?
– Vi jobbar med källsorteringstationer och informerar om de olika fraktionerna, skriver Källmark i ett svar till oss.
Jesper Björkman, en av ägarna till marken vid Lögarbergen, menar att man inte uppmanar någon att bada där men inte heller kan stoppa någon från att göra det. Han påtalar att det finns större soptunnor vid parkeringen. Enligt Björkman kan det vara så att kommunen har varit där och städat, men då han själv inte varit där på länge så vet han inte riktigt hur läget ser ut.
– Om kommunen marknadsför det som en allmän badplats så ligger ansvaret på dem, säger han.