På Arbetsförmedlingen i Västervik är man positiva till den nya handlingsplan som syftar till att öka sysselsättningsgrad för utrikes födda kvinnor med låg utbildning eller liten erfarenhet av arbete.
– Vi har uppmärksammat att den här gruppen har svårt att komma ut på arbetsmarknaden, säger Ann-Brith Sköld, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Västervik.
Hon berättar att de redan har jobbat en del med detta i en vägledningsgrupp där kvinnor träffades vid fyra tillfällen för att prata om arbete, familj och framtid. Handledarna skrev efteråt att kvinnorna inte hade så mycket kunskap om arbetsmarknad, de led av dåligt självförtroende och hade stort behov av att prata om livspusslet.
– Vi fick viktig information om vad de känner till om jämställdhet, arbete och försörjning. Vi testade och detta är något vi kan bygga vidare på.
Bakgrunden till satsningen är statistik som visar att kvinnorna är underrepresenterade bland dem som har arbete med stöd eller nystartjobb. Det gäller alla kvinnor som är födda utrikes, men märks särskilt bland dem födda utanför Europa.
– Utifrån de riktlinjer vi nu fått kommer arbetet starta med att noggrant kartlägga hur den här gruppen ser ut. Hur många det är, vad de behöver och hur vi ska arbeta lokalt för att få fler av dem att komma i sysselsättning.
Det finns flera anledningar som Arbetsförmedlingen identifierat till varför könsfördelningen är ojämn. Det kan till exempel vara att anställda har könsstereotypa föreställningar.
– Vi måste börja med oss själva. Vilka föreställningar har vi kring vad kvinnor eller män ska arbeta med? Vi ska öka medvetenheten hos alla anställda. Detta påverkar vår verksamhet och vad vi erbjuder.
Chefer och anställda på Arbetsförmedlingen ska gå utbildningar som handlar om jämställdhet och lika rättigheter. Det behövs mer specifik kunskap kring vad målgruppen behöver för att komma ut i arbetslivet. Arbetsförmedlingen ska aktivt söka kunskap och föra den vidare ut i verksamheten.
– Vi har redan idag ett bra samarbete med kommunen och andra samarbetspartners och det kommer vi att utveckla vidare med fokus på målgruppen utrikesfödda kvinnor. Det är viktigt att öppna dörrar inte minst hos arbetsgivare för att ta tillvara den arbetskraftsresurs som det faktiskt är, säger Ann-Brith Sköld.