Så ska unga bli bättre på ekonomi

Nu pågår OECD:s globala kampanj "Money Week" som går ut på att öka barns och ungas kunskap om privatekonomi. Sparbanksstiftelsen väljer att haka på och utlyser ett lokalt pris till tävlingssugna högstadieungdomar i kommunen.

Under hela månaden pågår en kampanj, initierad av OECD, som ska öka barns och ungas kunskap om privatekonomi.

Under hela månaden pågår en kampanj, initierad av OECD, som ska öka barns och ungas kunskap om privatekonomi.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Västervik2020-03-04 20:00

Kampanjen pågår under mars månad, och över hela världen anordnas studiebesök, föreläsningar och tävlingar för att få ungdomar att intressera sig för, och lära sig mer om, privatekonomiska frågor.

I Sverige genomförs bland annat en frågesport för högstadieelever där förstapris är en resa för två till Europafinalen i Bryssel. 

– Information om hur man deltar har gått ut till kommunens alla högstadieskolor.  Man kan anmäla sig och delta i tävlingen under hela mars månad. Hittills har ett tiotal klasser anmält sig enligt den återkoppling jag fått från lärarna, berättar Lotti Jilsmo från Sparbanksstiftelsen.

Hon berättar att man från stiftelsens sida lottar ut tre priser bland de medverkande klasserna om 2 000 kronor vardera.

– Vi har valt att lotta ut priserna. Det räcker alltså med att delta för att ha chans att vinna, säger hon. 

– Att hantera pengar och planera sin ekonomi är något som alla behöver kunna, och det ligger i Sparbankernas grunduppdrag att arbeta med folkbildning inom ekonomi, säger hon.

– Förhoppningen är att alla som deltar lär sig något nytt.

Jonas Jonsson jobbar med ungdomsekonomiska frågor på Tjustbygdens Sparbank:

– Det vi får till oss när vi rör oss bland unga är att man ofta har bra teoretisk kännedom om ekonomi men känner en osäkerhet när det kommer till praktisk vardagsekonomi. Så mer av den biten både hemma och i skolan vore av godo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!