Så ska Skeppsbron bli mer attraktivt
Under stort hemlighetsmakeri skissar kommunens plankontor nu på framtiden för Västervik som sjöstad. I fokus står området mellan Spejande sjömannen och Barlastudden vid Huges marina. Men trots att planerna är så långt gångna att skisser och teckningar tagits fram vill kommunen inte offentliggöra materialet.
Stora förändringar. Området mellan skärgårdsterminalen och Huges marina ska enligt de skisser som finns göras om. Parkeringen på Skeppsbron behålls men får ett trevligare utseende, nya hus byggs där silon tidigare stod och gästhamnen vid marinan blir betydligt större när den byggs ut in mot staden (se den röda pilen). En strandpromenad ska skapas som binder ihop hela området.
Foto:
Skisser finns framtagna som visar hur plankontoret tänkt sig att området ska se ut. Dessa är dock bara på idéstadiet, och några färdiga förslag finns inte. Trots detta har planerna visats på ett Rotary-möte, men att presentera materialet för allmänheten är för tidigt, säger enhetschefen på kommunens samhällsutvecklingskontor Carl-Magnus Mårheden.
- Det är så lätt att folk tar det här som intäkt för hur det ska se ut, när det bara är idéer som i framtiden kan förändras, säger han.
Även om något färdigt förslag inte finns visar de idéer som presenterats vilken inriktning kommunen vill att området ska ha. Mötet mellan staden och vattnet sätts i fokus, och i framtiden vill kommunen att området ska fyllas med människor och liv.
VT har tagit del av de ännu inte offentliggjorda skisserna, och dessa visar på stora förändringar. Dagens parkeringsplats vid skeppsbrokajen behålls, men blir troligtvis mindre och får ett snyggare utseende, med träd och grönområde. Tanken är att området ska bli en publik yta, där det bland annat ska finnas utrymme för utställningar.
- Hela området är fantastiskt, med utsikt mot Lucerna, Gränsö och Blockholmssundet. Men vi är på ett mycket tidigt stadium och har bara börjat titta närmare på hur vi bättre kan knyta staden till vattnet, säger planarkitekten Emma Oscarsson.
Längre bort, där silon tidigare stod, planerar Riksbyggen att bygga ett antal nya hus. Dessa planer är sedan tidigare kända, men det nya är att husen flyttats närmare vattenkanten. Enligt Riksbyggens byggregionchef Hans Lundin är företaget överens med kommunen om att överta kommunal mark vid vattnet och på så sätt kunna bygga husen närmare kajkanten.
- Vår tomt är väldigt liten och därför är vi överens med kommunen om att använda deras mark för att husen bättre ska kunna anpassas till den sluttande miljön, säger han.
Riksbyggen har tagit fram skisser över sin del av området. De visar att husen närmast vattnet blir två eller två och en halv våning höga. Husen längre upp vid Skeppsbrogatan blir någon våning högre.
- Det rör sig om mellan 20 och 40 lägenheter. Exakt hur det blir är inte klart, men vi har låtit en arkitekt titta på det här och vet på ett ungefär hur vi vill att husen ska se ut, säger Hans Lundin.
Men den kanske största förändringen i området blir mellan siloområdet och Huges marina. Enligt de idéer som finns ska en strandpromenad byggas hela vägen från skärgårdsterminalen i centrala Västervik till Barlastudden. Dagens gästhamn vid marinan byggs ut och kommer i framtiden att bli betydligt större. På skissernas syns ett gångstråk mellan marinan och siloområdet omgärdat av träd och grönska, med människor som promenerar eller sitter på en uteservering.
Vid gästhamnen planeras också ett antal platser med husbåtar. Bostäderna är tänkta som permanentboende, och har bland annat Varvsudden i Kalmar och Pampas marina i Stockholm som förlaga.
- Frågan om husbåtar har väckts. Vi försöker nu hitta platser för boende på vattnet, säger Emma Oscarsson.
Västervik kommun hoppas också locka fler besökare till staden genom att göra det möjligt för kryssningsfartyg att lägga till. Att dessa ska kunna gå ända in i Skeppsbrofjärden är dock inte realistisk, så därför finns skisser på särskilda bryggor vid skeppsbrokajen som möjliggör för mindre båtar att lägga till.
- Tanken är att kryssningsfartygen ska lägga till utanför Västervik och frakta sina passagerare in till staden med de särskilda mindre båtar de har. Men i dag är kajkanten för hög för det, och därför vill vi skapa de här bryggorna, säger Leif Leandertz, arkitekt och konsult som jobbar på uppdrag av plankontoret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!