En dryg vecka har gått sedan sjukhuset, för andra året i rad, utsågs till Sveriges bästa mellanstora sjukhus. Det är tidningen Dagens Medicin som årligen rankar sjukhusen utifrån ett stort antal parametrar, där exempelvis medicinsk kvalitet, tillgänglighet och ekonomi vägs in.
Nu är det upp till sjukhuset att försvara sin position i täten. Men utan att gasa på för hårt, så att det blir platt fall.
I sjukhuschef Henrik Holmbergs tjänsterum pryds en av väggarna av en skulptur signerad den lokale konstnären KG Pettersson. Den gestaltar myten om Ikaros, som stärkt av sina vingars framgång flög allt högre, men till slut kom för nära solen, brände upp vingarna och föll mot havet.
Om det finns en symbolik i detta lämnar vi därhän. Men helt klart är att utmärkelsen har gett sjukhuset mer luft under vingarna.
– Men vi kommer inte att flyga så nära solen så att vi bränner oss, lovar Henrik Holmberg.
En av framgångsfaktorerna är, enligt Henrik Holmberg, sjukhusets storlek och filosofi, där hans roll är att se till att hela verksamheten strävar åt samma håll. Utifrån de formella uppdragen har verksamheterna stora möjligheter att lägga upp sina egna arbetssätt och han är inte intresserad av att som chef gå in och detaljstyra.
– Här är avstånden korta, på många sätt. Mellan personal och ledning, mellan kliniker, mellan olika specialiteter och mellan våra vårdgrannar och oss. Det är en styrka att vi orkar hålla ihop hela cirkeln och se till helheten, säger han.
Marika Berg är verksamhetschef på akutmottagningen och hon håller med.
– Det är kanske lite suddigare gränser här än på andra sjukhus och vi samverkar mer än andra – även om det fortfarande kan bli bättre, säger hon.
Ett exempel på utsuddade gränser är att personalstyrkan roterar mellan olika avdelningar och kliniker, vilket gör att exempelvis personal som gör jour på akutmottagningen träffar ”sina” patienter från andra avdelningar.
Inom Marika Bergs specialistområde endokrinologi, vilket innebär sjukdomar i hormonproducerande organ, är diabetes den största patientgruppen. Diabetsvården är ett område där förbättringstakten stannat av en aning vilket märks i Dagens Medicins ranking.
– Inom slutenvårdens mottagningsverksamhet hanterar vi främst typ 1-diabetes vilket exkluderar den stora massan personer med diabetes av typ 2. Komplikationer av diabetes, oavsett vilken typ, finns på alla kliniker och här tror jag att vi har stor förbättringspotential. Till exempel har mer än hälften av alla patienter med hjärtinfarkt diabetes eller förstadiet till diabetes.
Bra kan bli bättre, alltså. Det gäller att inte slå sig till ro och vara nöjd, utan att ständigt arbeta med målbilder och se vad som kan förbättras.
– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör faktiskt är bra och nu måste vi fråga oss vad vi ska göra för att bli ännu bättre. Vi kommer inte att vara bäst jämt men det är viktigt att vårt arbete bottnar i den värdegrund som sätter patienten först. Det kan låta larvigt – det gör man väl alltid, kanske en del tänker. Men så är det inte överallt, säger Henrik Holmberg.
En effekt av utmärkelsen kan, enligt Henrik Holmberg, vara att medarbetarna fortsätter att sporra sig själva, och att den ger dem anledning att känna sig stolta. Och stolt personal presterar bättre. ”Proud people perform” har han skrivit på sin whiteboardtavla på tjänsterummet.
Just personalens insats är något som Henrik Holmberg, och andra representanter från sjukhuset, tidigare framhållit. På sjukhuset finns en kultur av att göra sitt yttersta för sjukhuset och för patienternas bästa, och det kan även innebära att man täcker upp för varandra vid sjukdom och personalbrist.
Henrik Holmberg sticker inte under stol med att denna mentalitet kan få negativa effekter – och visst finns det fall av ohälsa och sjukskrivning även bland personalen på Västerviks sjukhus.
– Det är ingen tvekan om att vår personal verkligen sliter. Många är väldigt lojala mot arbetsplatsen och mot patienterna. Man kan förstås fråga sig varför vi inte bara anställer fler. Men det är inte så enkelt. Det handlar absolut inte om någon iver att spara pengar, utan vi har länge haft ett svårt bemanningsläge, framför allt på sjuksköterskesidan, säger Henrik Holmberg som ändå tror att situationen ska lätta i framtiden.
– Samarbetet vi har med sjuksköterskeutbildningen på Campus Västervik är jätteviktigt. Tack vare det, och vår annonsering, kommer det med tiden att bli lättare att rekrytera. Men det är fortfarande svårt att ersätta den kompetens som lämnar oss.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att stötta den personal som vill vidareutbilda sig inom olika specialistkompetenser. Fram till dess är det nödvändigt att då och då använda sig av bemanningsföretag – även om det inte är någon bra långsiktig lösning.
Att sikta högt även i framtiden är en självklarhet. Men samtidigt är Henrik Holmberg medveten om att utvecklingen måste ske i en takt som är rimlig för de anställda.
– Vi får inte dra för mycket utan i lagom takt. Vi ska inte bränna oss på solen, säger han.