Så ska budget hållas – trots dyra placeringar

Individ- och familjeomsorgen (IFO) har svårt att hålla budget. För 2021 beräknas underskottet bli över sju miljoner, trots en ökad ram med 14 miljoner kronor. Nu redovisar man hur man ska lyckas i framtiden.

Socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C), tf socialchef Joakim Nyman och Jon Sjölander (M).

Socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C), tf socialchef Joakim Nyman och Jon Sjölander (M).

Foto: Skärmklipp från pressträff

Västervik2022-02-03 17:00

Det på uppdrag av kommunstyrelsen som vill veta hur man ska lyckas 2022.

Det visar sig vara en inte helt lätt nöt att knäcka, och det har flera orsaker enligt Ingela Svensson (C), som är ordförande i socialnämnden. 

Hon säger efter nämndens sammanträde under torsdagen att verksamheten i IFO i många delar är lagstyrd, man måste genomföra vissa åtgärder, oavsett om man har pengar till dem eller inte.

En stor kostnad är som tidigare år olika placeringar i exempelvis familjehem av barn och unga. De har ökat, i takt med att orosanmälningarna också har gjort det.

Och just osäkerheten i hur många individer som behöver placeras gör också budgetarbetet svårt, det går helt enkelt inte att förutse på ett säkert sätt, menar Ingela Svensson med stöd av tillförordnad socialchef Joakim Nyman.

Kostnaderna för placeringarna ökar också, rejält.

– Exempelvis har en placering i ett SIS-hem (Statens institutionsstyrelse) ökat i pris med 46 procent de senaste fem åren, säger Ingela Svensson.

– Vi har en uppräkning varje år men det täcker ökade personalkostnader, inte mer. Det har inte hängt med i de ökade kostnaderna, konstaterar Joakim Nyman.

Nämnden vill se ett breda perspektiv, där bland andra sjukvården är involverad.

– Det har gått långt innan man placeras i exempelvis ett familjehem. Vi måste se fler förebyggande åtgärder, för att förhindra att individer måste placeras, säger Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!