För några år sedan startade den mobila fritidsgården i Västervik. Den har fått beröm, bland annat för att nå ungdomar som annars inte besöker fritidsgården Mejeriet i Västerviks centrum. När förra årets budget lades ville politikerna veta om arbetssättet med en fritidsgård, som inte är knuten till en bestämd lokal, kan användas på fler håll i kommunen.
Vid kommunstyrelsens möte i veckan godkändes en utredning från kulturchefen Maria Rudbo. I utredningen nämns några orter där man skulle kunna testa aktiviteter med en mobil fritidsgård: Edsbruk, Loftahammar och Hjorted.
Samtidigt skriver Rudbo att det finns frågor som måste lösas. En satsning på mobil verksamhet kräver resurser och kostar pengar. Kan följden bli mindre öppettider på de vanliga fritidsgårdarna?
Hon betonar också att man bör undersöka underlaget på de mindre orterna. Hon nämner barn- och utbildningsförvaltningen som en samarbetspartner för att hitta lokaler för aktiviteterna på de mindre orterna.
Kommunstyrelsen beslutade att man ska utreda konsekvenserna av en satsning på mobil fritidsgård på fler håll i kommunen, men också att man ska testa några aktiviteter på norra och södra landsbygden under 2021.
Kan det bli så att en mobil fritidsgård kan ersätta några av de fritidsgårdar som finns i dag?
– Det finns ingen sådan baktanke med den här utredningen. Vi vill främst utveckla den mobila verksamheten, svarar kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).