Så ser säkerheten ut inför valet

Kommunens valhandläggare har arbetat i drygt ett år med att förbereda inför söndagens val. Ledorden är: "Att genomföra ett tryggt och säkert val".

På fredagseftermiddagen ringlade sig kön lång till förtidsröstningen i Västervik.

På fredagseftermiddagen ringlade sig kön lång till förtidsröstningen i Västervik.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2022-09-10 08:00

Sofie Westerlund på Västerviks kommun är tillsammans med Malin Davidsson och Susanne Svensson från valkansliet en av tre valhandläggare. Det är de som håller i bestyren som omgärdar ett val, ett val som denna gång delvis präglas av en lite mer osäker omvärld där det bland annat pågår en pandemi och det kan finnas en risk för påverkansoperationer av olika slag.

Hon berättar att man i alla vallokaler utom två ökat grundbemanningen med en person.

– Nu är det sju valarbetare där istället för sex. Det är bland annat för att minska köbildningen som kan uppstå.

För det finns nya regler att förhålla sig till sedan 2019. Väljarna ska kunna ta sina valsedlar på en avskild plats.

– Vi har personal som ser till de ligger i rätt ordning efter varje röstande. Säkerheten är a och o för alla som arbetar med det här, säger hon.

Man har också god beredskap för eventuella händelser som kan störa ordningen. 

– Vi och flera aktörer, bland annat länsstyrelsen, har extra beredskap inför valet. Kommunikationsavdelningen har beredskap över helgen och vi kan alla fånga upp eventuella strömningar och störningar som kan vara på gång i exempelvis sociala medier.

Man har genomfört utbildningar för de 200 röstmottagare som finns i kommunen, där ingår säkerhet. Dels den personliga säkerheten, men även utbildning i hur ett rättsäkert val genomförs.

I nuläget finns inga restriktioner på grund av pandemin att förhålla sig till.

– Men vi är förberedda på om det skulle komma sådana med kort varsel. Vi har skyddsutrustning tillgänglig, exempelvis handsprit, och torkar av ytor och pennor kontinuerligt under valdagen.

Man har även möjlighet att sätta upp tejp och andra vägledande markeringar för att alla ska kunna hålla avstånd.

Det finns kommunikationsjour om det skulle behövas och på valdagen är valkansliet fyra personer som ser till att allt går rätt och riktigt till. Då bemannar även kommunsens säkerhetsskyddchef Andrea Brändström.

– Vi har också fått utbildning tillsammans med polisen och räddningstjänsten från länsstyrelsen, för att veta hur vi ska agera vid olika scenarion.

– Jag känner mig trygg med den beredskap vi har och det ska bli roligt på söndag. Jag är säker på att vi kan genomföra valet på ett tryggt och rättsäkert sätt, och får ett resultat som ingen ska kunna ifrågasätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!