Dagens Västervik var först med att uppmärksamma uttalandet. Kirschberg dementerar inte att han sagt så, men förklarar:
– Journalisten ställde frågan på ett sådant sätt. Det jag menar är att man måste skilja på migranter, asylanter och krigsflyktingar.
Han menar alltså att det är viktigt att skilja på olika sorters invandrare.
– Många som sökt asyl de senaste åren är inte skyddsbehövande enligt internationella konventioner, utan söker sig till Europa för att skapa sig ett bättre liv, säger han.
Uttalandet kom efter att SD vädjat till regionfullmäktige att dels skicka sjukvårdsmateriel och läkemedel till Ukraina, dels förbereda boendeplatser för Ukrainska flyktingar.
– Vi vill att regionen driver på kommunerna och medverkar till att kartlägga vad det finns för möjligheter. Det kan vara campingplatser eller andra tillfälliga boenden.
Sverigedemokraternas hållning har länge varit att flyktingmottagandet ska begränsas. Vad har fått dig att ändra åsikt?
– Jag tycker inte att vi ändrat oss. Här handlar det om krigsflyktingar i vårt absoluta närområde. Det är vår skyldighet att ställa upp som grannland till våra grannländer, exempelvis Polen, säger han.
Men vad är skillnaden nu jämfört med flyktingkrisen efter 2015?
– Nu gäller det en tillfällig tillflyktsort. När situationen stabiliserat sig förväntas personerna resa tillbaka.
Han vill inte spekulera i hur många platser det kan röra sig om.
Sverigedemokraternas ordförande i Västervik, Dan Larsen, vill inte recensera Kirschbergs ordval, men håller med honom i sak.
– Jag ställer mig bakom att vi ska hjälpa till med tillfälliga boendeplatser. Jag tror också att Ukrainarna själva vill återvända när det blir möjligt, säger han, och fortsätter:
– Tittar man på tidigare migrantströmmar har det varit mycket män i arbetsför ålder. Scenariot nu är att många kvinnor och barn kommer, och visst kan män också ha skyddsbehov, men kvinnor och barn är de som lider mest i en konflikt.
På Sverigedemokraternas hemsida har partiet sammanfattat frågor och svar om deras syn på att stödja Ukraina. Partiet skriver att många Ukrainska flyktingar troligtvis söker sig till Polen, och att det är osannolikt att Sverige kommer behöva ta emot Ukrainska flyktingar.
"Skulle ett sådant behov uppstå så har vi liten kapacitet att göra det. Sverige är idag fullt", skriver partiet.
Hur går diskussionerna inom partiet?
– Att Sverige är fullt ska man betrakta i ljuset av den stora asylinvandring vi haft de senaste åren, här är det frågan om en tillfällig tillflyktsort. Man ska komma ihåg att kriget bara pågått en vecka och att partiet skrev den här texten för en vecka sedan, säger Kirschberg.
Enligt både Kirschberg och Larsen har SD en enig hållning nationellt och lokalt.
– Egentligen skiljer det sig inte, men vi pratar olika språk, säger Larsen.
När han får frågan om Sverige är fullt säger han att man måste skilja på äpplen och päron.
– Vi ska hjälpa dem i nöd, men måste förstå effekterna det får på välfärdssystemet. Vi har sett att många invandrare haft hög arbetslöshet.
– Om ukrainare vill stanna kvar så tror jag att de kommer ha lättare att integreras än de som kommit i tidigare flyktingströmmar. Det är större kulturella skillnader och svårare att integrera de som kommer från mellanöstern.