När de två kandidaterna beskriver sina styrkor svarar de följande:
Nilsson:
– Jag försöker jobba på ett lyhört och lyssnande sätt med förtroende för medarbetarna. Det är också viktigt att visa handlingskraft när så behövs.
Hjalmarsson:
– Jag har lång erfarenhet, ett stort kontaktnät, och en förmåga att få saker gjorda. Vissa kanske tycker att det blir lite väl mycket gjort, men hellre det än något limbo.
Men i slutändan är det viktigaste vilka andra partier som kan tänka sig att ingå i ett S- eller M-lag.
Så vad säger de?
KD och L är tydliga med att de sluter upp bakom Hjalmarsson.
– Det finns inga tveksamheter där, säger Maud Ärlebrant (KD).
De enda som tydligt sluter upp bakom Nilsson (S) är samarbetspartnern MP.
– Rollen handlar om att förvalta en kommun varsamt och det har Dan gjort på ett diplomatiskt och konstruktivt sätt, säger Akko Karlsson (MP).
Nyligen meddelade KD, L och Westerwikspartiet (WP) att de ingår i en allians med M: Wästerviksalliansen.
Men Jonas Jalkteg, toppnamn för WP, säger trots det att han kan tänka sig båda alternativen.
– Alliansen är främst en diskussion. Vi kommer rösta på den som gynnar våra sakfrågor. Den som vill återinföra en kultur- och fritidsnämnd direkt – inte om ett år eller två – den stöttar vi.
I februari sa Hjalmarsson att han inte ville axla rollen som KSO. Men han blev ändå framröstad av partiet och säger att det stora stödet från partiet fick honom att ändra sig. M:s ordförande Elin Landerdahl (M), ser inga andra, realistiska, alternativ till KSO-posten.
– I så fall är det interna förhandlingar – vi skulle kunna förhandla med KD och få många andra poster, i utbyte mot att de tar KSO-posten.
Och SD?
– Det finns inget beslut från M som säger nej till SD, så jag kan inte svara för hela partiet, men personligen vill jag absolut inte ha dem i en så styrande post.
SD kommer dock inte släppa fram M utan motprestation. Partitoppen Dan Larsen (SD) skulle gärna se sig själv som KSO:
– Inte för att jag trånar efter det, men jag är beredd att ta det ansvaret, säger han.
Andravalet är dock Hjalmarsson.
– Sannolikt kommer han behöva vårt stöd, om han inte ska gå ihop med S. Men vi kommer inte stötta honom gratis. Vill han bli kommunalråd kommer vi kräva posten som vice ordförande i kommunstyrelsen och i nämnder och bolag. Det måste vi kräva, våra väljare förväntar sig det.
I flera opinionsundersökningar har SD blivit större än M. Larsen tror att det ser liknande ut lokalt.
– Vi börjar nosa på näst största parti, och de andra kommer behöva förhålla sig till det.
På andra sidan ringen då?
– Vi har varit tydliga med vår KSO-kanidat. Det har varit en svår mandatperiod men Dan har ändå fått ihop det och gjort ett bra jobb, säger S ordförande Marcus Fridlund.
C, som hittills samarbetat med S, vill inte välja parhäst före valet.
– Saker kan hända efter valet. De som står tvåa och trea på valsedeln kan också bli aktuella. Man ska inte låsa in sig, utan snarare försöka göra det som är bäst, säger centerns ordförande Ingela Svensson.
Men väljarna vill ju veta vad som händer med deras röst efter valet?
– Som väljare litar jag på att de frågor jag driver drivs av mitt parti oavsett vem som styr. Det är ju det vi har olika partier för.
Kan du nämna några för- och nackdelar med Nilsson och Hjalmarsson?
– Nja. Det vill jag inte göra. Jag vill ju gärna ha kvinnor på topposterna – vi utgör ändå hälften av mänskligheten.
Ett lite mer oväntat besked kommer från Socialisterna Välfärdspartiet (SVP). Inga partier har öppnat för samarbete med SVP, och SVP är inte heller så sugna på att stödja de andra partierna.
– Måste jag svara skulle jag säga Maud Ärlebrant (KD), säger toppnamnet Jenny Svensson (SVP).
– Hon har en förmåga att se till helheten i kommunen och inte bara till sitt parti. Men då talar jag inte för hela partiet, utan bara på ett personligt plan. Det är svårt för oss eftersom alla partier fortsätter driva nedskärningspolitik.
Kan ni lägga ner era röster?
– Ja, det kan vi göra.
Även V kan lägga ner sina röster om de inte får gehör för sin politik, och V:s krav i ett samarbete är att partierna tar avstånd från SD, säger toppnamnet Daniel Gynnerfelt.
– Det finns flera kommuner där M och V samarbetar, så möjligheten finns. Min uppfattning är att KD och M har en människosyn som skiljer sig från SD:s, men de har inte gett något tydligt besked.