– Jag tror jag talar för hela gruppen när jag säger att det är viktigt att man pratar om verkligheten, menar Mats Thorsman, ordförande för Fastighetsägarna i Västervik.
Enligt Thorsman handlar det om att medier oftast alarmerande rapporterar om tomma butikslokaler, en dystopisk bild över centrum.
Men ser man till den totala mängden affärslokaler i centrala Västervik så poängterar han att majoriteten är uthyrda. För att detta ska fortgå krävs dock att näringslivet är på tårna och följer vad folk efterfrågar.
– Folk vill ha mer upplevelser: caféer, kultur och handel. Det jobbar vi med i stadskärnan, och hade vi inte gjort det hade vi nog sett en liknande utveckling i Västervik som i andra jämförbara städer.
Den utveckling Thorsman nämner handlar om den generella bilden av att affärer i mindre städers centrum successivt slås ut, främst till följd av konkurrens av ökad e-handel.
Annika Boman jobbar med etableringsfrågor på Västervik Framåt. Hennes bild är att mängden tomma lokaler inte är något alarmerande:
– Det vi sett under pandemin är att mindre städer klarar sig bättre än storstäder. Där har det varit tuffare.
Samtidigt slår Boman ett slag för att man helt inte ska räkna ut den fysiska detaljhandeln. Framförallt då e-handeln står för en liten del av den totala handeln. På Handelsrådets hemsida Handelsfakta visar siffror att e-handeln stod för omkring 14 procent av den totala handeln i Sverige 2020.
– Vi är mitt i den trenden av att det skapas fler mötesplatser och upplevelser i centrum, säger Boman.
De ändrade kontorsvanor som vissa spår bli en följd av pandemin, där fler jobbar hemifrån, kan också ha en inverkan på centrumhandeln.
– Det är inte självklart att alla butiker kommer finnas kvar. Butikerna behöver anpassa sig till konsumenternas förändrade beteende.
Johan Qvarnström har haft fastigheter i centrala Västervik i lite drygt ett decennium. För närvarande ekar det tomt i delar av Enanderska huset samt det gröna huset på Storgatan – där det tidigare fanns musikaffär.
Är det svårt att hyra ut lokaler i Västervik?
– Både och. Man önskar att ha liknande saker på samma stråk, att det blir en synergieffekt där den ena kan dra nytta av den andra.
Qvarnström upplever att många butiksägare har en tuff vardag, där en utveckling till en mer omfattande e-handel skapar ett ansträngt läge. Han menar dock att den fysiska handeln har fördelar den måste bli bättre på att förmedla. Han tar upp ett exempel med sin egen hyresgäst, Hemtex, där man inte enbart säljer inredning, utan även erbjuder hjälp med inredning i kundernas hem.
– Den hjälpen kan man inte få på samma vis på nätet.
Även i Tullporten Galleria står flera lokaler tomma. Gallerian förvaltas av Claes Peereboom, genom företaget Klarabo.
– I dagsläget har vi två lokaler som står vakanta. Vi är i dialog med en intressent om den stora lokalen om 95 kvadratmeter, säger Peereboom.
Den aktör som senast flyttat ur gallerian är Mäklarhuset och optikern Smarteyes. Båda lokalerna har stått tomma under en längre tid.
Har det varit svårt att finna intressenter till lokalerna?
– Det har kommit fler intressenter nu under den senaste månaden. Men under hösten har det varit lugnare. Det gäller att hitta någon som passar in i gallerian, säger Claes Peereboom.