Så ser du att det är granbarkborrar

Det finns en rad tecken som visar att en gran fått påhälsning av granbarkborrar. Genom att agera i tid, kan man rädda närstående träd.

Alice Sandberg jobbar med skogsförvaltning. De små bilderna visar borrmjöl och ingångshål efter granbarkborre.

Alice Sandberg jobbar med skogsförvaltning. De små bilderna visar borrmjöl och ingångshål efter granbarkborre.

Foto: Agnes Ganestål/Maria Hedenlund/David Rydell

Västervik2022-08-30 06:00

För att se om det är granbarkborrar i en gran, kan man titta efter brunt borrmjöl på marken vid stammen och ingångshål i barken. Rinnande kåda är ett annat tecken.

– Efter angrepp tidigare på sommaren kan det finnas gröna barr på marken, säger Kerstin Ström, projektledare för "Stoppa borrarna".

På Skogsstyrelsens hemsida står det att man kan titta efter avfläkt bark högt upp på stammen, under den fortfarande gröna kronan.

För att undvika angrepp i framtiden, är det viktigt att inte plantera gran på gammal åkermark, speciellt inte lera. Den blir för torr, särskilt som den ofta är dränerad dessutom.

Det uppger Simon Halling Ekmåne på Hushållningssällskapet. Han tipsar också om att blanda in lövträd i granbestånd, när man planterar. Även en liten andel gör skillnad.

– Det har visat sig att de bestånd som har tio procent lövträd klarar sig bättre, säger han.

Granbarkborrarna känner att skogen luktar annorlunda, när det inte bara är gran. Den blir därmed mindre attraktiv för dem.

Alice Sandberg jobbar på Besa skogskonsult, som förvaltar skog åt Västerviks kommun. Där är det inga stora problem med granbarkborre, eftersom det mest är tall- och lövskog, men en del angripna granar har tagits ner, bland annat i Överum och Loftahammar.

– Är det granbarkborre på ett område, så åker vi dit och hugger, säger hon.

I tätortsnära skog får inte döda träd med tappad bark stå kvar, som de annars ska göra, då det finns risk att de kan ramla ner på folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!