Häromdagen gjorde vi ett jobb på temat vardagsmat och pratade med folk på stan om de vanligaste maträtterna. En rätt återkom ständigt: köttfärssåsen.
Men hur gör man en god köttfärssås? På Facebook bad vi läsarna om råd.
Det visade sig att alla verkar ha sitt eget sätt att sätta smak på såsen.
"Massa kryddor (olika varje gång) och sen avslutar man med Tigersås", skrev till exempel Maia Mellis Sahlin.
Tigersås är söt-syrlig cayennepepparsås,
Victoria Tomtlund gör sin köttfärssås med rödvin, färsk timjan, oxfond och massor av andra kryddor. Vid servering lägger hon koriander på toppen.
En ingrediens som återkommer ofta är ketchup. Evelina Nilsson skriver att hon föredrar det framför krossade tomater. Hon vill även ha med grädde och spiskummin i sin köttfärssås, liksom lök och vitlök.
En smakrik variant får vi från Inger Persson: Utöver de väntade ingredienserna Köttfärs, lök, grädde och ketchup så har hon i lite ajvar.
Veronicha Wiklund kör en grönare variant: Köttfärsen, grädden och löken får sällskap av tomater.
Hur kryddar man en köttfärssås? Som ni redan anat av svaren ovan så är variationen stor.
Vitlök återkommer. Kerstin Gullbrand bryner den i smör för att få sting. Susanne Skälhammar-Abrahamsson lägger till timjan och spiskummin. Mats Nilsson har med grillkrydda, och en buljongtärning bland smakförhöjarna. I hans köttfärssås hittar man för övrigt även champinjoner.
Näst vitlöken är örter som timjan och oregano de vanligaste förslagen. Även spiskummin är vanligt.
Summa summarum: Den ena köttfärssåsen är inte den andra lik. Utrymmet för kreativitet är stort.