Nyligen varnade myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att viktiga samhällsfunktioner riskerar att störas om många blir sjuka samtidigt.
– I ett "worst case"-scenario, om många är borta, sträcker vi ut handen till räddningsledningssystemet i Jönköping, som vi tillhör. Det berättar Peter Helge, verksamhetschef på räddningstjänsten i Västervik.
Om många skulle bli sjuka finns planer för olika scenarion.
– Vi måste ju säkerställa vår utryckningsberedskap, så att vi får det att fungera.
Just nu finns dock inte behovet av extern hjälp.
– Peppar peppar, så har vi klarat oss bra. Vi har normal beredskap i dagsläget.
För att minska smittorisker har räddningstjänsten till exempel minimerat antalet besökare.
– Vi har rutiner i olika nivåer beroende på smittläget. Vi undviker att beblanda oss på morgonen när vi byts av, vi sätter upp dörrar som annars är stängda för att undvika att ta i handtagen, och så vidare.
En åtgärd som de kan ta till är att korta ned beredskapsveckorna, så att grupperna jobbar var tredje vecka, istället för var fjärde som i dagsläget.
– Det kommer alltid att komma en brandbil eller ambulans, det kan jag garantera. Men hur lång tid det tar kan variera beroende på smittoläget.
Elnätet och vattenförsörjningen är två andra samhällsfunktioner som också måste fungera, och som båda drivs av Västervik Miljö och Energi AB (VME).
– Vi har lokaliserat oss på olika platser. Vi har ju flera vattenverk och reningsverk, så personalen får utgå från olika verk så att vi undviker att träffas på plats, säger Suzan Nilsson som är tillförordnad VA-chef på VME.
VA-verksamheterna har runt 40 anställda. De som kan jobbar hemifrån.
– Det finns en plan om många blir sjuka samtidigt, och en bedömning över hur många som behöver vara på plats för att verksamheten ska fungera. För närvarande har vi dock ingen borta, säger Nilsson.
Elnätet i Västervik sköts av ett tjugotal anställda. Även här är personalfrånvaron låg.
– Vår verksamhet är ju ganska väderberoende. Om vädret är som det är nu klarar vi av att driva elnätet med två personer, berättar Per-Erik Ekström som är elnätschef på VME.
– Men, när det blåste som värst förra måndagen, då var halva manskapet involverade i att åtgärda felen, fortsätter han.
Det är också ungefär där som smärtgränsen går.
– Vid en sån större störning, och om halva manskapet är borta, då går vi på knäna, säger Ekström.