Så rustar du mot översvämning

Under midsommarhelgen väntas ett par regnskurar skölja över länet. Men lugn, du kommer inte behöva hoppa "Små grodorna" i vattenpölar. Skyfall kan ställa till elände – och då är det villorna som drabbas värst.

Högt. Vattnet nådde högre än det gjort på över 30 år på Björkö i januari 2017.

Högt. Vattnet nådde högre än det gjort på över 30 år på Björkö i januari 2017.

Foto: Sofie Alvarsson

Västervik2017-06-23 20:38

Är du villaägare och förvarar kläder, släktklenoder och pynt direkt på golvet i källaren? Sluta med det omedelbart.

I början på januari orsakade det höga vattenståndet, nederbörd och hårda vindar översvämningar i Västervik. På Björkö höjdes havsytan med 90 centimeter.

Nu visar en rapport från försäkringsbolaget Folksam att det i synnerhet är villor som råkar ut när regnet öser ned på kort tid. 2016 stod villor för strax över sjuttio procent av alla anmälda översvämningsskador. Övriga skedde i flerfamiljsboenden. Ofta tränger vatten upp ur avloppsledningens golvbrunn inomhus. Eller så strömmar vattnet in direkt i byggnaden från markytan genom ventiler, fönster, dörrar eller garageportar – och hamnar i källaren. I villakällare kan vattnet stiga till en halvmeter, och i flerfamiljshus upp mot tjugo centimeter.

Men det behöver inte vara kört för sakerna du har i källaren om vattnet strömmar in. Den som förvarar sitt lösöre femtio centimeter upp från golvet kan undvika att få sina prylar skadade.

Tips mot översvämning

Du som bor i lägenhet:

• Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.

• Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd

• Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet – då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.

• Förvara stöldbegärlig egendom i lägenheten, inte i förrådet – till exempel tv-apparater, datorer etc. Även om den kan ersättas via hemförsäkringen vid översvämning eller brand i förråd, så ersätts den inte vid inbrott i förråd.

Du som bor i villa/fritidshus:

• Om den omgivande marken runt byggnaden lutar nedåt minskar risken för översvämning. Eftersträva en marklutning från byggnaden på 15 cm på tre meter.

• Se till att vatten inte kan tränga in i byggnaden genom ventiler och öppningar i till exempel källarväggar.

• Kontrollera ytterdörrar nedanför källartrappor. Ofta brukar det finnas en golvbrunn i trappnedgången. Rensa den och kontrollera att den fungerar.

• Gör rent i utvändiga brunnar och stuprör. Var extra noga med brunnar vid källartrappor och brunnar som ligger i nedsänkta garageinfarter.

• Kontrollera yttertak och byt ut skadade och lösa tegelpannor.

• Undvik att ha saker stående på golvet i utrymmen som till exempel grovkällare.

• Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har bra avrinning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!