Unga och knark
– Det jag upprördes mest över var den låga åldern. Man vill ju inte tro att det är så och det gör ont ända in i hjärtat när man läser om 12–13-åringar som testat narkotika. Det ska inte förkomma i den åldersgruppen överhuvudtaget, de ska vara ute och leka med kompisar och åka skateboard, säger Malin Sjölander (M), oppositionsråd och vice ordförande i regionstyrelsen, och fortsätter:
– Att det går ner i åldrarna så mycket är något som skrämmer mig och det känns som att hela samhället gått vilse.
Specialistläkaren Jose Cruañes, som var med i en av våra artiklar, berättade om ett stort hål inom sjukvården, där unga läkemedelsmissbrukare inte har någonstans att ta vägen. Han menade också att man i dag satsar alldeles för lite resurser i kampen mot att minska missbruket bland unga.
– Samhället hänger heller inte riktigt med när det kommer till äldre missbrukare som slussas mellan regionens psykiatri och kommunens beroendeenhet. Hos unga är det ett ännu större glapp och de hamnar inom flera olika instanser. Man har inte riktigt kapaciteten och vi kan inte lägga in ett barn med psykisk ohälsa därför att vi saknar vårdplatser. De hamnar på vanlig en barnavdelning vilket kanske inte funkar så bra.
– Hela kedjan behöver ses över och vi som samhälle behöver allvarligt signalera att det ska vara nolltolerans mot droger.
Kommunstyrelsens förste vice ordförande, Conny Tyrberg (C):
– Jag stötte på ordningsvakten Rolle på stan och pratade lite extra med honom med anledningen av den artikeln som jag tyckte både var intressant men också skrämmande. Jag är inte speciellt kunnig på det här området och det kommer hela tiden nya tabletter. Därför är det bra att höja medvetenhetsgraden där.
– Det jobbas hårt med det här, sedan kan man fundera på om vi behöver göra mer för det är väldigt farligt. Det kan förstöra människor.
Det är socialnämnden som har ansvaret för bland annat lagen om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare. Centerpartisten Ingela Svensson, som även hon tagit del av granskningen, sitter som ordförande i nämnden.
– Det jag allmänt tänker på är att när man blir förälder så har man ett ansvar upp till en viss ålder. Det verkar vara ett glapp där, att vuxna inte har den kontakten eller kollen på sina ungar kring vad de håller på med, säger hon.
Känner du att kommunen jobbar tillräckligt hårt med dessa frågor?
– Jag tycker att man jobbar jättemycket med det. En sak som jag tänker på är att vi har en individ- och familjeomsorg dit man kan vända sig om man har problem med sina barn eller ungdomar. Men jag tror att det i dagens samhälle är lite skämmigt att ta hjälp. Man hamnar inte i något register om man går dit och ber om hjälp, och det är inte så utnyttjat som det skulle kunna vara.
Ingela Svensson menar att föräldraskapet i dag är annorlunda jämfört med förr.
– I dag lever många ensamt med sina barn, även om man är två. Man har inte den där flocken som behövs med fastrar och mostrar och allt.
– Egentligen tycker jag att det är ett föräldraransvar, inte ett samhällsansvar. Det är det också givetvis, men det börjar hos föräldrarna. Har man inte den här kretsen omkring sig så måste man kanske söka professionell hjälp.
Kan kommunen ge tillräckligt med hjälp när det kommer till unga och narkotika?
– Alltså upplysningsinsatserna är ju ganska massiva i skolan. Men hur får man hejd på det här grupptrycket och tanken om att det inte är farligt? Jag vet inte riktigt vad vi ska göra mer.
Artikelserien
Sommarens uppmärksammade artikelserie "Unga och knark" har bland annat haft följande delar:
3 juli: Polisen Lisa Koblanck berättade om att knarkhandeln i Västervik styrs av pyramidliknande gäng. Dessutom konstaterade hon att de stöter på så unga som 12-åriga skolelever som testar knark.
4 juli: En lärare beskriver att korridorssnacket rymmer en "glorifiering av knark". En ny rapport slår fast att ungas attityd till knark förändrats, liberaliserats.
10 juli: Roland Kiskeri, ordningsvakt, simlärare med mera, vittnar om en förändrad attityd, och berättar om tramadolkartor som hittats på skolgården.
18 juli: Specialistläkaren Jose Cruañes beskriver konsekvenserna för hjärnan, av ett missbruk i unga år. Samma dag berättar vi om "Johan", som är i 20-årsåldern och som tar cannabis regelbundet.
25 juli: Polisens knarkhund Aris – "langarnas mardröm". Hundförare Mattias Ström berättar om kokainets utbredning i Västervik.
1 augusti: Anna-Karin Jäntti på Beroendeenheten berättar om hur de stöttar de som vill komma loss från missbruket.
8 augusti: Pensionerade polisen Arne Ohlsson minns den första cannabisrättegången.
15 augusti: Forskaren Mats Anderberg förordar en legalisering av eget bruk av narkotika.
Läs samtliga delar på vt.se. De finns listade under dagens artikel.