1) Hur högt kommer ni i ert parti att ranka klimatfrågan i Västerviks valrörelse?
2) Ska/vill ni skapa engagemang för frågan? Och hur tänker ni er i så fall att göra det/lyckas med det?
3) Anser ni att den hör hemma även på lokal nivå, eller kanske främst på nationell? Motivera varför.
Maud Ärlebrant, Kristdemokraterna:
1) Klimatfrågan ska genomsyra hela det politiska arbetet. I våra tre viktigaste valfrågor finns inte klimatfrågan specifikt preciserad, men det utesluter alltså inte att den är viktig för oss som parti.
2) Vi har inte tänkt att särskilt lyfta klimatfrågan lokalt i någon fråga.
3) Klimatfrågan är viktig på det lokala planet liksom nationellt. Det är även en personlig fråga. De beslut vi tar i kommunen bör alltid ha ett hållbarhetsperspektiv.
Harald Hjalmarsson, Moderaterna:
1) Klimat- och då speciellt energifrågan är viktig och är en naturlig och integrerad del i våra lokala valfrågor exempelvis angående detaljplaner, byggande, infrastruktur och näringslivsutveckling. En viktig fråga för lokal hållbar tillväxt.
2) Ja, genom att förklara att klimat- och energifrågan är av yttersta vikt men inget man kan behandla helt separat utan måste, precis som man gör med ekonomi, integreras i alla beslut för att få effekt. Här kommer vi visa på tydliga lokala exempel.
3) Vi håller klimatfrågorna mycket högt men det är framförallt på riksplanet man måste agera för att minska vårt beroende av fossil energi. Dels genom att bygga ut överföringsnätet från norr till söder, dels genom att satsa på modern kärnkraft. Sedan måste även vår lagstiftning inom området optimeras vad det gäller tillståndsprocesserna. Allt ovan är grundläggande ändringar som behövs och måste tas på riksplanet.
Fredrik Lindwall, Centerpartiet:
1) För oss är ett hållbart samhälle, där vi nyttjar våra resurser på ett sätt som skapar möjligheter till livskvalitet och jobb, även för kommande generationer, en av de viktigaste frågorna.
2) Vi tror och hoppas att klimatförändringarna ligger högt upp i allas vårt medvetande. För oss är det viktigt att visa på de möjligheter som den gröna omställningen innebär både för att skapa nya jobb men också i bättre livskvalitet.
3) Klimatförändringarna är så klart beroende av utvecklingen, arbetet och beslut fattade av många människor i många länder över hela vår jord. Men förändringen börjar med oss själva, våra sätt att tänka och agera. Det är våra företag och våra produkter och tjänster, vårt sätt att hållbart bruka jord och skog som kan bidra till utvecklingen i andra länder.
Jacob Hoffsten, Socialisterna Välfärdspartiet:
1) Vi kommer inte ranka klimatfrågan högt i Västerviks valrörelse. Men den är självklart, och det vill jag understryka, en fråga som är viktig för oss.
2) I vårt valmanifest för riksdagspolitik har vi ett avsnitt om miljö och klimatpolitik. Vi försöker skapa ett engagemang i frågan genom att visa att frågan kan och bör angripas med kraftfulla åtgärder som syftar till att ta kontroll över industri och transporter som står för mycket miljöförstöring och utsläpp. För oss måste en klimat- och miljöpolitik bygga på att sätta in kraftfulla insatser där det behövs, inte på att göra det dyrare för vanliga människor att handla eller köra bil. Då är det bättre att gynna svenskt jordbruk med handelspolitik och att göra kollektivtrafiken gratis.
3) Klimatfrågan hör egentligen främst hemma på global nivå för utan en global omställning kommer inga lokala eller nationella åtgärder hjälpa. Människor världen över måste ta kontrollen över produktionen och ställa om från "vinst till varje pris" till produktion som tar hänsyn till människor och miljö/klimat.
Dan Larsen, Sverigedemokraterna:
1) Att vårda och förvalta vår gemensamma natur är grundläggande för Sverigedemokraterna, varför miljöfrågorna har en central roll i partiets politik.
2) Då miljöfrågorna till största del är gränsöverskridande är det viktigt med samarbete inom Europa men minst lika viktigt globalt. EU har här en roll att spela inte minst i och med den inre marknaden. SD är därför starka förespråkare av internationellt samarbete för att rädda vår miljö. Verklig skillnad för den globala miljön kan endast uppnås genom globala åtgärder. Med det i åtanke kan det finnas goda skäl för att verka för att på EU-nivå genomföra miljöteknisk forskning och tillsammans främja innovation på området.
3) Sveriges utsläpp av växthusgaser är låga för ett industrialiserat land. Miljöproblem i allmänhet och växthusgaser i synnerhet, tar ingen hänsyn till nationsgränser. Utifrån principen mest nytta per satsad krona föredrar vi satsningar på internationella åtgärder och forskning framför höjda drivmedelspriser, fordonsskatter och andra åtgärder som slår mot svenska jobb och landsbygd utan någon mätbar påverkan på miljöproblemen globalt.
Leif Svensson, Vänsterpartiet:
1) Högt. Den är en av tre områden som vi prioriterar i valrörelsen. De övriga två är äldreomsorgen och förskola/skola.
2) Ja, och vi tänker oss att försöka göra det i mötet med människor. Kunskapsnivån om miljö- och klimatfrågan varierar väldigt mycket hos folk, den är ojämn. Det är så viktigt att förstå att det som sker på andra sidan jordklotet även påverkar oss i den här delen av världen. Vi lever på en och samma planet och kan inte kasta över ansvaret någon annanstans.
3) Det är en kontroversiell fråga. Det finns partier som menar att den endast ska behandlas på nationell nivå. Men jag menar att ansvaret måste ligga både på individ- och gruppnivå och på nationell och global nivå. Man kan tycka att individens påverkan är liten. Men när alla individer gör lite händer det mycket. Tänk bara på när alla slutade köpa klorblekt papper, och det inte längre fanns någon efterfrågan på det. Det är ett bra exempel.
Dan Nilsson, Socialdemokraterna:
1) Högt! Vi vill fortsätta att utveckla det ambitiösa lokala klimat och miljöarbete som vi redan har i Västerviks kommun.
2) Vi tycker inte bara att det är viktigt att skapa engagemang för frågorna utan det är direkt avgörande för att få till en förändring. Det arbetet som görs tillsammans med skolorna gällande bland annat vatten är bra men vi ser gärna att det utökas och även att det omfattar förskolan.
3) Det hör hemma både lokalt och nationellt. Kommunen och dess bolag är en förhållandevis stor verksamhet i sig och påverkar klimatet genom sina val av sätt att resa, val av fordon, tillverkning av mat, upphandling och val av material vid byggnationer. Lokalt kan vi även göra andra insatser så som olika lyckosamma projekt för att stoppa övergödningen.
– På nationellt plan sätts ambitionsnivån och förutsättningarna för oss lokalt.
Akko Karlsson, Miljöpartiet:
1) Klimatfrågan är högst på listan, det är en ödesfråga för våra barn och barnbarn – vilka livsförutsättningar vi ger dem, det blir ingen business på en död planet.
2) Självklart vill vi skapa engagemang i frågan bland annat genom omställningsarbete och 2030-målen som lyfter hållbarhetsarbetet utifrån flera perspektiv, ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Klimatförändringarna påverkar oss alla på ett personligt plan både privat och i näringslivet, så det finns mycket att diskutera och många åtgärder att vidta för att mildra effekterna och framförallt ställa om till ett mer hållbart samhälle. Biogassatsning och vattenfrågor är två teman som sammanfaller med klimat- och näringslivsinsatser.
3) Ja, det är på lokal nivå vi snabbast kan ställa om och göra insatser. Västerviks kommun skall ta ledningen i klimat- och miljöarbetet. I dag rankas vi på plats 11 av landets 290 kommuner. Sedan måste regeringen följa upp med medel som till exempel hjälper till med utfasningen av fossilbränsle.
Jonas Jalkteg, Westervikspartiet:
1) Högt! Vi vill inte ha någon industriell vindkraft. Vi tror på en satsning på småskaliga reaktorer där härdsmälta inte är möjligt samt fortsatt förbränning av avfall som vi har i dag. Kärnkraft skapar stabilitet och självförsörjning.
2) Vi informerar bland annat via sociala medier och fysiska samtal samt genom debattartiklar i tidningarna.
3) Det är mycket viktigt att diskutera och att skaffa sig kunskap. Annars blir kommunen överkörd, precis som med vindkraftsetableringarna.
Sverker Thorén, Liberalerna:
1) Eftersom klimat och miljö tillsammans med skola/utbildning och integration är prioriteringarna i valrörelsen för hela partiet kommer vi naturligtvis att ranka den högt även lokalt. Klimatfrågan kan inte isoleras utan går in i så många politikområden att det gäller att ta miljö- och klimathänsyn i alla beslut på alla nivåer.
2) Händelserna i omvärlden, energipriserna och de forskningsrapporter som strömmar in skapar engagemanget men också kravet på politiken och att politikerna gör något – inte bara prat och valrörelsejippon. Vi har både politik och har agerat med alltifrån motioner om bättre laddinfrastruktur för elbilar till att vindbruksplanen ska revideras för att visa mer hänsyn till boendemiljöer. Om det och mycket mer talar vi gärna när vi möter väljarna.
3) Både nationellt och lokalt. Lokalt finns möjligheter för oss att påverka i allt från hur vi planerar vår kommun, bygger, bor och transporterar oss och de krav vi ställer i upphandlingar till vilken mat vi serverar i skolor och omsorg.