Risk för att maträtter försvinner med stigande priser

Matpriserna är rekordhöga och det är inte bara privatpersoner som måste se över sina inköp – det måste förstås även kommunen göra.

Skolmaten. När livsmedelspriserna stiger måste även den kommunala maten ses över. "Det kan till exempel komma att innebära att vissa rätter inte kan serveras lika ofta som tidigare", säger kostchef Gina Svensson.

Skolmaten. När livsmedelspriserna stiger måste även den kommunala maten ses över. "Det kan till exempel komma att innebära att vissa rätter inte kan serveras lika ofta som tidigare", säger kostchef Gina Svensson.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Västervik2022-08-12 18:00

Rent konkret kan det innebära att vissa maträtter i skolan och omsorgen kommer att serveras mer sällan, och/eller att man helt enkelt lagar samma typ av rätt men delvis byter ut den dyra råvaran mot ett billigare alternativ.

Det förklarar kommunens kostchef Gina Svensson.

– Men just nu gör vi inga stora förändringar eller omprioriteringar utan fortsätter att fokusera på att få ner matsvinnet, säger hon. 

Som vi tidigare berättat handlar det bland annat om att man i skolköket tar vara på rester, överblivna råvaror – som inte tidigare serverats – och på dem tillagar ett "kockens val". Detta för att tänka klimatsmart och inte kasta mat.

Samtidigt utesluter hon inte att man kan komma att behöva avstå vissa råvaror om priserna fortsätter att stiga.

– Vi får prisaviseringar fyra gånger om året och väntar en ny sådan nu i september.  

undefined
Det är inte bara privatpersoner som måste se över sitt matkonto och kanske prioritera annorlunda till följd av de stigande matpriserna. Det måste även kommunen göra.

För att nämna ett konkret exempel på något som kanske inte kommer att serveras lika ofta framöver, som en konsekvens av prisökningarna, nämner hon hamburgertallrik då nötfärsen gått upp mycket i pris.

– Men det kan också vara så att vi inte byter ut rätten helt och hållet utan i stället väljer att tillaga den med blandfärs, kycklingfärs eller griskött, vilket är billigare alternativ till nötfärsen.

Samtidigt poängterar kostchef Gina Svensson att prislistorna är något man ständigt måste hålla koll på och förhålla sig till.

– Det är ett ständigt pågående arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!