– Det kan gå snabbt. En hög förbrukning i samband med varmt väder och lite nederbörd innebär risk för vattenbrist, konstaterar Suzan Nilsson, affärsområdeschef vatten, Västervik Miljö & Energi AB.
Regnfattiga maj har följts av varma junidagar och torsdagen var den hetaste hittills i år. Marken torkar och vattnet dunstar. Och just nu finns inget regn i sikte, enligt SMHI.
– Vårt uppdrag är att leverera dricksvatten, och det måste främst finnas för mat, dryck och hygien, och för samhällsviktiga funktioner som sjukhus och räddningstjänst, säger Nilsson.
Det är många parametrar som avgör om ett bevattningsförbud behöver införas. Ett sådant aviseras dock i god tid innan det börjar gälla.
– Under sommaren sjunker nivåerna i våra täkter på grund av växtlighet, avdunstning och en ökad förbrukning. Nu ser vi sjunkande nivåer i vattentäkterna. Alla vill ha vatten i kranen och tillsammans kan vi lösa det om vi är försiktiga och använder vattnet rätt.
I år fylldes grundvattenmagasinen på ordentligt under vinter och tidig vår. Samtidigt är grundvattennivåerna under normalnivå i länet.
– Läget är marginellt bättre jämfört med samma tidpunkt i fjol, säger Nilsson.
Även utan bevattningsförbud uppmanar hon till återhållsamhet:
– Vattna inte gräset när solen skiner, då vattnet avdunstar utan att tränga ned. Välj i stället senare på kvällen eller på morgonen. Vattna bara om det är nödvändigt, och samla gärna regnvatten att vattna med. Man kanske kan leva med en gul gräsmatta ett tag, säger Nilsson.