I Västerviks kommun serveras 6 500 portioner lunch i skola och förskola per dag. På alla grundskolor och Västerviks gymnasium serveras två olika rätter och ett vegetariskt alternativ. Utöver detta serveras även cirka 300 portioner specialkost som lagas i köket på Ludvigborgsskolan.
Av de 300 portioner som är specialkost är största delen lagad till de barn och ungdomar som är överkänsliga mot laktos – alltså mjölk och mjölkprodukter.
– Läkarintyg krävs för medicinska skäl och de ska förnyas vart tredje år. Medicinska skäl kan vara gluten- eller laktosintolerans, skriver Gina Svensson, kostchef i Västerviks kommun, i ett mejlsvar till VT.
Det serveras även portioner som är lakto-ovo-vegetariska (vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg) och vegankost (kost som bara innehåller vegetabilier). För den här kosten, som inte serveras av medicinska skäl, utan etiska eller religiösa, krävs underskrift från vårdnadshavare och skolsköterska.
– Villkoret för att få specialkost av icke medicinska skäl är att barnet äter samma mat i hemmet och det ska intygas via en blankett från vårdnadshavaren.
Utbudet av lunch grundar sig på skollagens krav på näringsriktiga måltider och resurser inom kostverksamheten. Man följer även Livsmedelsverkets råd och riktlinjer.
Enligt Gina Svensson har önskemål om ekologisk och närproducerade råvaror ökat. Föräldrar vill till exempel att köttet som deras barn äter ska vara från Sverige. Faktum är att det kött som serveras nu är till största del svenskt.
– I och med det nya livsmedelsanbudet köper vi nötkött från Dackebygdens kött i Virserum och fläskkött från Håkans glada utegrisar i Brantestad. Många råvaror och produkter är ekologiska, men vi kan inte tillgodose önskemålet om ekologiskt och närproducerat till hundra procent.
Kan man se förändringar om matönskemål i takt med att olika dieter och trender avbyter varandra?– Vi ser olika önskemål av dieter efter olika trender när det dyker upp i media. När det skrivs till exempel om djurtransporter och liknande, ser vi en viss ökning av antalet elever som vill äta veganskt.
Kan kommunens kostverksamhet möta alla olika önskemål?– Specialkoster är resurskrävande och kostar mer än den vanliga maten. Om det skulle bli ett beslut på att vi ska servera fler olika rätter än vad vi gör idag så behöver vi tillskott av både pengar och personal.