I förra veckan publicerade Dagens Nyheter en artikel där de avslöjade att Skogsstyrelsen gör allt färre inspektioner på plats av skog som ska eller har avverkats i Sverige. Lennart Weidinger är skogskonsultent på Skogsstyrelsens kontor i Vimmerby. Han berättar att man under 2020 fysiskt kontrollerade två procent av inkomna anmälningar om skogsavverkning i hela Kalmar län. Han tror att statistiken är densamma i Västerviks kommun.
– För runt 10, 15 år sedan kontrollerade vi 20 procent av anmälningarna. Det låter ju nonchalant och förfärligt när man säger det så, säger Weidinger och fortsätter berätta att man idag istället använder sig av digitala tillvägagångssätt i mycket större utsträckning.
– Det är inte så att det är fritt fram, utan vi har andra verktyg.
Varje anmälan går igenom ett digitalt system som kontrollerar miljön man anmäler för avverkning. Bland annat kontrolleras om där finns naturreservat, fornlämningar eller nyckelbiotoper, det vill säga särskilt viktiga skogsområden som inte får skadas. Dessa olika kategorier kallas för skikt.
Weidinger säger att om det är något i en anmälan som sticker ut, så gör man en kontroll på plats.
Vad kan sticka ut i en anmälan?
– Det kan vara mycket olika, beroende på skikten. Det kan vara att det finns särskilda blommor eller fågelarter i området, svarar Weidinger.
Finns det några nyckelbiotoper i Västerviks kommun?
– Det finns väldigt många nyckelbiotoper i Västerviks kommun. Detta i och med skärgården, det kuperade landskapet, bergbranter och rasbranter.
År 2020 fick Skogsstyrelsen in 502 anmälningar om att avverka totalt 1 250 hektar skog i Västerviks kommun. År 2018 fick man 483 anmälningar om 1 420 hektar. Weidinger har en teori om varför statistiken ser ut som den gör.
– Jag tror det beror på barkborreangreppen som kom efter torksommaren 2018. Många barkborreangrepp sker inom mindre områden och då kan det vara därför det blir fler anmälningar men mindre areal.
Lennart Weidinger säger att man vill öka antalet anmälningar som "rinner igenom" den digitala kontrollen.
– Då blir de kontroller vi gör mycket skarpare. Lägger man inte så mycket tid på granskningen av skikten så kan man öka besöken man gör i fält, säger han.
Att man utför färre kontroller tycks inte oroa skogskonsulent Weidinger.
– Jag känner mig väldigt trygg i vårt sätt att arbeta, säger han.